Szalmavirág

(Flores graminis): Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában őshonos növény, melynek  virágát hasznosítják. Illolajat, cserzőanyagot, flavonoidokat, kurnarint, kavasavat tartalmaz. Fürdök, borogatások kedvelt és hatásos alapanyaga, a belső szervek keringését javítja, fájdalomcsillapító, és görcsölős panaszok esetén, valamint a feszült izomzat lazítására egyaránt hatékonyan alkalmazható.

Szantálfa

(Santalum album): Indiában és Ázsia forró égövi vidékén őshonos, egyes vidékeken termesztett fafajta, mely már az ókorban is keresett árucikk volt. Kellemes, jellemző illatú, értékes illóolaját törzséből, ágaiból, kérgéből állítják elő  vízgőz-desztillációval.  Az egyik legismertebb termék: a szantál illatú füstölő, melyet a világ minden részén megtalálhatunk. Sűrű, sárga olaja kozmetikai szerek kedvelt alapanyaga napjainkban is, […]

Szegfűbors

(Pimenta dioica): Közép-Amerikában és India nyugati részén őshonos, régóta termesztett  növény. Európába a XVL. században került, azonban használata jóval később vált megszokottá. Termését zölden szedik és szárítják, az így nyert fűszer íze a bors, a szegfűszeg és a szerecsendió keverékét adja. Illóolajában cineol, fellandrén, eugenol, kariofillén, zsírosolaj és gyanta található. Emésztési problémák, felfúvódás, puffadás, gyomorgyengeség […]

Szegfűszeg

(Eugenia caryophyllus, Syzygium aromaticum): a trópusi Afrikában (Zanzibár, Madagaszkár) őshonos, akár 15-20 méter magasra is megnövő fa, virágbimbóját hasznosítják. Elsősorban fűszerként ismert, gyógyászati célokra a még ki nem nyílt virágai alkalmasak, illóolajat (eugenolt), flavonoidokat, galluszsavat tartalmaz. Antibakteriális és enyhe érzéstelenítő, a szájüreg, gyomor és bélrendszer fertőtlenítésére, valamint  gyomorerősítőként is eredményesen alkalmazható, de feljegyezték a rovarcsípések […]

Szemvidítófű

(Euphrasia officinalis): Európában őshonos, azonban a földrész déli részén ritkábban előforduló növény. Virágos hajtásait hasznosítják, aukubint, eufrozidot, flavonoidokat, fenolkarbonsavakat tartalmaz. Régóta a szem orvosának tartják, kötőhártyagyulladás, szemhéjgyulladás, illetve a szem további gyulladásos betegségei esetén, vagy az erőltetett, fáradt szemek megnyugtatására egyaránt alkalmazható. Fertőtlenítő hatású, gyomor- és bélpanaszokra szintén megoldást  jelenthet. A kozmetikai és a gyógyszeripar […]

Szerecsendió

(Myristica fagrans): Dél-Ázsiában őshonos fűszernövény, napjainkban minden trópusi vidéken elterjedt. Az örökzöld növény neve gyakori félreértések forrása, hiszen a szerecsendiófa valójában nem diófa, s termése sem dió, hanem tulajdonképpen mag, amely egy 8-lücm hosszú sárga színű, húsos termésben található. Ezt a magot veszi körül a vörös magköpeny. Virágát (virágnak a termés húsától megszabadított, magköpenyét nevezik) […]

Szibériai fenyő

(Abies sibirica): Észak-Oroszországban, Szibériában honos, a világ legnagyobb elterjedésű és legészakabbra hatoló jegenyefenyője. Igen karcsú, tornyos csúcsú, majdnem oszlopos alakú fa. Tűleveleit, hajtásait hasznosítják, illóolaja, gyantája nagyon értékes. Görcsoldó és lazító hatású, hasznos kisegítő eleme az asztma és a stressz okozta gyenge koncentrálóképesség kezelésének, fertőtlenít, tonizál, élénkíti a légzést, reumatikus panaszoknál is alkalmazzák.

Szívmag

(Cardiospermum halicacabum): Indiában, Afrikában és Dél-Amerikában őshonos trópusi kúszónövény. Neve a borsnyi méretű, sötétbarna magvakra vezethető vissza, melyeken egy fehér, szív   alakú folt látható. A föld feletti kúszó szárakban szaponinok, tanninok, alkaloidák és cukoralkohol, valamint fitoszterolok találhatók. Gyulladáscsökkentő hatása miatt a gyógyszer és kozmetikai ipar kedvelt alapanyaga.

Szója

Kínából származó, ma már a világ minden táján elterjedt sokoldalúan hasznosítható hüvelyes növény. A szójamag 36-42% fehérjét és 18-22% olajat, valamint különböző vitaminokat (többek között A, B, E, K), kalciumot, fehérjéket tartalmaz. A szójafehérje szinte teljes értékű fehérjének tekinthető, mivel a legfontosabb aminosavak nagy mennyiségben találhatók meg benne. Emberi  fogyasztásra, állati takarmányozásra, széles körű ipari […]

Szőlő

(Vitis Vinifera): a legősibb kultúrnövényeink egyike, története során szinte mindenhol isteni, szent növénynek tekintették. A mai Kis-Ázsia területén már kb. 5000 évvel ezelőtt bort készítettek belőle. Két lényeges fajtáját különböztetjük meg, az ún. csemegeszőlőt, illetve a borkészítésre termesztett borszőlőt. A legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik, óriási előnye, hogy teljes értékű táplálék. Elsősorban konyhai felhasználása ismert, de […]