Fahéj

(Cinnamomum zeylanicum): az egyik legrégibb ízesítő. Sri Lankán, a Szunda szigeteken és Kínában őshonos fa. Az ágairól lefejtett sötétbarna kérgét használják. Kellemes illatú, jellemzően édeskés, kissé csípős ízű fűszer. Többek között illóolajat, gyantát, csersavat, cukrot, keményítőt és fahéj-aldehidet tartalmaz. Serkenti az emésztést, javítja az étvágyat, nyugtat, erősíti a gyomrot. Vérzéscsillapító hatású, hasmenés, emésztési zavar, savfelesleg, […]

Fehér mustár

(Sinapis alba): a fekete mustárhoz hasonlóan Dél-Európában és a Földközi-tenger vidékén őshonos növény. A hagyományos mustárban általában mindkét típust (fekete és fehér) megtaláljuk. Szintén a magjait hasznosítják, melyek mustárolaj-glikozidot, mustárolajat, szinapint, zsíros olajat, nyálkaanyagot tartalmaznak. Használata tulajdonképpen megegyezik a fekete mustáréval, azonban enyhébb íze, és hatásai miatt belsőleg történő alkalmazásra talán jobban megfelel. Erős étvágyserkentő, […]

Fekete áfonya

(Vaccinium myrtillus): a hangafélék családjába tartozó, Európa erdeiben is elterjedt cserje. Bogyótermése kékesfekete színű, kellemes ízű, kissé fanyar. A-, B- és C-vitamint, gyümölcssavakat, pektint, cseranyagot, antociánglikozidát, flavonoidokat, kis mennyiségben krómot és mangánt tartalmaz. Hasmenés, a száj és garat kisebb gyulladásai, hurutos megbetegedések esetén használható, a leveléből készült tea többek között szél-és vizelethajtó.

Fekete kömény

(Nigella sativa): az indiai konyha egyik legkedveltebb fűszere, Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában is őshonos növény. Méregtelenítő, nyálkaoldó, láz-és köhögéscsillapító hatását már a XI. században is dokumentálták perzsa orvosok, ezen kívül nátha, fog- és fejfájás elleni hatása is ismert. De alkalmazták bőrsérülések, sebek, rovarcsípés esetén is.

Fekete mustár

(Brassica nigra): Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén őshonos növény, elsősorban magját hasznosítják, melyeknek íze kezdetben olajos, később csípős. Napjainkban már szinte mindenhol termesztik, nagyon kedvelt konyhai fűszer. Glikozidokat, mustár-olajat, szinapint, 20% nyálkaanyagokat, zsíros olajat (30%-ban) és myrosin enzimet tartalmaz. Serkenti a vérkeringést, keringési zavarok, reuma és idegi fájdalmak, légúti megbetegedések valamint egyes szívpanaszok kezelésében jelent hathatós […]

Fekete nadálytő

(Symphytum officinale): Európában és Ázsiában őshonos növény, gyökere, levelei egyaránt hasznosíthatóak. Allantoint, nyálkaanyagokat, cseranyagokat, triterpén-szaponinokat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, elősegíti a sebek gyógyulását, a hámképződést. Borogatások, krémek alkotójaként csonttörések, csonthártyasérülések, vérömlenyek, zúzódások, rándulások, visszér, reumatikus és ízületi problémák esetén eredményesen alkalmazható. Felhasználható belsőleg is légúti megbetegedések, gyomor és bélnyálkahártya-gyulladás kezelésére is.

Fekete szeder

(Ruhus fruticosus): az északi féltekén széles körben elterjedt kúszócserje, termését és levelét egyaránt hasznosítják. Cseranyagot, flavonoidokat, gyümölcssavakat, C-vitamint, inozitot, alma-, oxál-, és borostyánkősavat tartalmaz. Cseranyag–tartalma miatt enyhébb hasmenések, száj-és garatgyulladás esetén alkalmazható. Ezenkívül izzasztó és vizelethajtó szerként is ismert.

Fekete tea

az összes tea ugyanabból a cserjefajtából származik (Camellia sinensis), azonban íze és típusa függ a termesztés helyétől, a kezeléstől (fermentálás, szárítás, kötegelés), aminőségtől (egész vagy törött levél, morzsalék illetve por), valamint attól, hogy a cserje felső, friss levélkéit használják fel, vagy az alsóbb, nagyobb, érettebb leveleket. A fekete tea érettebb levelekből készül, amelyeket először kötegekbe […]

Fenyőrügy

a fenyők 1-2 cm-es hajtását nevezik rügynek. Fürdőként kitűnő frissítő, magas béta­karotin és szerves sav, valamint gyantatartalommal.

Fodormenta

(Mentha crispa): közkedvelt fűszer-és gyógynövény. Általában leveleit hasznosítják, illóolaja rendkívül értékes. Karvont, karveolt, cseranyagokat, flavonoidokat tartalmaz (mentolt azonban nem). Olaját megfázás esetén inhalálásra, köhögéscsillapítóként és bedörzsölő szerek alapanyagként használják. Szélhajtó, görcsoldó, segíti az emésztést (epetermelést fokozó), gyomorerősítőként is alkalmazható.