Niacin és triptofán

Tags:

Általában az a nézet terjed el a diétázók (értsd: fogyókúrázók) körében, hogy ha nem esznek vagy csak keveset, akkor vitaminra sincs szükségük. Bár számos vitamin esetében igazolódott, hogy hiányuk éppen megakadályozza a fogyást, a niacin (B3-vitamin) esetében ez még érdekesebben alakul.

A niacinhoz, amit B3-vitamin néven is ismerünk, nem csak az elfogyasztott ételekből juthatunk, de elég csavaros módon a májunk is elő tudja állítani. Az igazság az, hogy egy átlagosan jól táplálkozó ember nagyjából a napi niacin szükségletének felét szerzi meg az ételekből, a másik felét maga állítja elő az elfogyasztott fehérjékből – feltéve, hogy a májunk nem éppen az este elfogyasztott alkohol lebontásával van elfoglalva.

Triptofán mint a niacin előanyaga

Az elfogyasztott fehérje tartalmú ételek lebontásakor egy triptofán nevű aminosav is keletkezik, amiből a máj előállít B3-vitamint. Nagyjából az elfogyasztott triptofán felét arra használja a szervezetünk, hogy saját fehérjéit építgesse. A maradékból pedig niacint gyárt. Pontosan 60mg elfogyasztott triptofánból keletkezik 1mg niacin. Mivel a magyar lakosság valahol 500 és 1000mg közötti triptofánt fogyaszt naponta ebből könnyen kiszámolható, hogy nagyjából 8-16mg niacint képes termelni a test. Ez pont fele annak, mint ami kívánatos lenne mint napi minimális fogyasztás.

Mivel a napi táplálkozási ajánlások nem számolnak ezzel a saját niacin termeléssel, és kizárólag az ételeink niacin tartalmát mérik, az látszik, hogy napi 11mg egy átlagos étrend niacin tartalma. Érdekes módon pont azok az ételek gazdagok niacinban, amiknek magas a triptofán tartalma is.

Alkoholisták és vegánok figyelem!

Az alkohol minden b-vitamin, így a niacin felszívódását is gátolja a fent leírt okból. Tehát aki rendszeresen fogyaszt alkoholt (jó, durva volt itt mindenkit lealkoholistáznom) célszerű lenne ezzel arányosan b-vitamint is szednie és nem várni arra a ritka pillanatra, amikor a mája éppen ráér b-vitamint termelni. A Vitaking által gyártott Stress B-complex nevű termék éppen megfelel erre a célra. Már egy tabletta is fedezi a napi minimum beviteli értéket. Napi kettőt javaslok ha fogyaszt alkoholt vagy ismert máj elégtelenségben szenved.
A vegánok – lévén sem tojást, sem húst nem fogyasztanak – magas niacin tartalmú ételhez nem jutnak. Triptofánhoz elvileg hozzájutnak ha elég gombát, mogyorót, tofut vagy bármilyen magas protein tartalmú növényi ételt fogyasztanak. De feltétlen érdemes egyszer kiszámolniuk egy átlagos étrendi napjuk triptofán tartalmát. Vagy mondván a több sosem baj ha vitaminról van szó, eleve kiegészítik az étrendjüket magas b-vitamin tartalmú étrendkiegészítővel.

No comments

Leave a comment!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .