Szója

Kínából származó, ma már a világ minden táján elterjedt sokoldalúan hasznosítható hüvelyes növény. A szójamag 36-42% fehérjét és 18-22% olajat, valamint különböző vitaminokat (többek között A, B, E, K), kalciumot, fehérjéket tartalmaz. A szójafehérje szinte teljes értékű fehérjének tekinthető, mivel a legfontosabb aminosavak nagy mennyiségben találhatók meg benne. Emberi  fogyasztásra, állati takarmányozásra, széles körű ipari […]

Szőlő

(Vitis Vinifera): a legősibb kultúrnövényeink egyike, története során szinte mindenhol isteni, szent növénynek tekintették. A mai Kis-Ázsia területén már kb. 5000 évvel ezelőtt bort készítettek belőle. Két lényeges fajtáját különböztetjük meg, az ún. csemegeszőlőt, illetve a borkészítésre termesztett borszőlőt. A legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik, óriási előnye, hogy teljes értékű táplálék. Elsősorban konyhai felhasználása ismert, de […]