Szótár

Tags:

A-Á

Alangfű:(lmperata Cylindrica): a kozmetikai iparban gyakran alkalmazott gyógynövény, melynek gyökeréből vonják ki értékes hatóanyagát. Az alangfű kiegyensúlyozó hatással van a a sejtek sóháztartására, beszívja és eltárolja a vizet a hámrétegben, amit hosszú távon képes ott is tartani, így hidratálva azt.

Alcohol denat.: denaturált szesz (alkohol), oldószerként alkalmazzák

Alga: az algákat egyesek a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként tartják számon. Egyszerű felépítésű, vízben élő növények. Több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a legtöbb táplálékfajta, ezért az utóbbi időben a tengeri hínárhoz hasonlóan egyre gyakrabban használják őket természetes táplálék-kiegészítőként. Magas a fehérje, az A-, B-, C-, E-, és K-vitamin tartalmuk. A B-vitaminok igen ritkák a növényi élelmiszerekben, az algákban azonban az összes megtalálható.

A sokféle vitaminnak köszönhetően jó a sejt-vitalizáló és immunerősítő hatásuk. Béta-karotin, klorofill és szeléntartalmuk miatt antioxidánsként fontos szerepet töltenek be az érelmeszesedés késleltetésében, a szervezet ellenálló képességének megerősítésében valamint a rák megelőzésében.

Kimagasló az ásványianyag-tartalmuk: vas (szerves és komplex formában), foszfor, kálium, kalcium, magnézium, cink. Bór tartalmuk közvetve szerepet játszik a kalcium és a magnézium anyagcsere szabályozásában. Omega-3 zsírsavat is tartalmaznak. Ezek a zsírsavak lassítják az érelmeszesedés folyamatát, és csökkentik a vérnyomást.

Mivel rendkívül táplálóak, az algák a fogyó- és méregtelenítő kúrák idején táplálék-kiegészítőként is eredményesen alkalmazhatók.

Alkohol: közismerten az emberiség által leggyakrabban használt drog. Az alkoholfogyasztás szokása az emberi civilizáció kezdetei óta majd minden kultúrában megtalálható. Alkohol alatt rendszerint az etil-alkoholt (etanolt) értjük (színtelen, illékony, kellemes illatú, erős ízű, gyúlékony folyadék), pedig ebbe a családba kémiailag számos más anyag is beletartozik. A gyógyászatban az alkoholt tartósító- vagy oldószerként alkalmazzák más anyagokat oldanak fel benne, így állítva elő különböző tinktúrákat. Önmagában is használható a bőr tisztítására, fertőtlenítésére, az izzadás mértékének csökkentésére (nagyon sok dezodor egyik alapanyaga). Baktériumölő szerként is kiváló.

Allantoin: magas értékű tiszta növényi hatóanyag. Bőrnyugtató tulajdonsága mellett fokozza a gyors sejtregenerációt és a sebgyógyulást, valamint kedvezően hat a keratinképződésre.

Alma: (Maius domestica): ősi kultúrnövény. Hazája Európa és Kis-Ázsia. Számos fajtáját termesztik. Már az ókori rómaiak is előszeretettel fogyasztották, az egyik legértékesebb gyümölcs. Gyümölcscukrot, szerves savakat, pektint, cserzőanyagot, ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamint és a héja béta-karotint tartalmaz.

Az A-, C-, E-vitaminok és a béta-karotin igazoltan antioxidáns hatásúak. A pektin vérkeringést serkentő hatása érelmeszesedéskor válhat hasznossá. A savas almalé kifejezetten frissítő hatású, elősegíti az emésztést, és erősíti a bélnyálkahártyát.

Aloe vera (Aloe barbadensis): a liliomfélék családjába tartozó növény. Főleg a száraz, meleg vidékeken honos: Afrika, Dél-Amerika, Kalifornia, de termesztik Japánban, a Karib-tengeri és a mediterrán térségben is.

A szöveteiben található szagtalan, tiszta kocsonyás anyagot ősidők óta dokumentáltan használják gyógyszerként (i.e. 1500-ban már feljegyezéseket írtak róla). Tudományosan bizonyított az immunerősítő és méregtelenítő hatása. Magas az enzimtartalma (92-féle enzim), rosttartalma jelentősen javítja a bélműködést, ezáltal a vitaminok, nyomelemek jobban tudnak felszívódni. Gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló.

Regenerálja a szöveteket a sejtek normális fejlődési ütemében. Mindenre kiterjedő, bonyolult, lassú és néha szinte észrevehetetlen hatása van: ahelyett, hogy a felbukkanó rendellenességgel agresszívan szállna szembe, gyengéden javítja és egyensúlyba hozza a szervezetet.

Alpesi rózsa (Rhododendron Chrysanthum): régóta használt, ám kevéssé ismert gyógynövény. Elsősorban leveleit hasznosítják, csökkenti az izom-és ízületi panaszokat, fájdalmakat, bőrápoló hatású, de alkalmazták hasmenés, reuma, köszvény esetén is.

Aluminium chlorohydrate: fémsó, az izzadásgátló szerek (a vegyület izzadásgátló hatású) aktív hatóanyaga.

Ananász (Ananas comosus): Közép-és Dél-Amerikában őshonos, ma már azonban több helyen, elsősorban a nyugat-indiai szigeteken, Tajvanon, Malajziában, Hawaiin és Dél-Afrikában is termesztett fa, termése. Maga a gyümölcs kellemes, édes illatú, sárgásfehér színű, lédús, kissé savanyú. Több fajtája ismert. Kis mennyiségű mangánt, káliumot, kalciumot és magnéziumot, A-, B-, C-vitamint tartalmaz. Segíti a fehérjék emésztését, fájdalom és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású. Ipari felhasználása nagyon gyakori (gyógyszer, élelmiszer, vegyipar).

Ánizs (Pimpinella anisum): a Földközi-tenger területéről származó illatos növény. Íze jellegzetes, kissé édes, fűszeres, elsősorban fűszerként ismert. Illóolaja nyálkaoldó és köptető hatású, számos köhögés elleni készítmény alkotóeleme. Görcsoldó és szélhajtó tulajdonsága miatt népszerű a gyermekgyógyászatban, szoptatós anyák számára a tejelválasztás fokozására is ajánlják, emellett segíti az epekiválasztást és az emésztést.

Maga az illóolaj antibakteriális hatással is rendelkezik (szájvizek, torokfertőtlenítők alapanyaga), de a tarkótájék, a nyak és a derékzsába fájdalmainak enyhítésére is használták.

Arabmézga (Gummi arabicum): az Észak-Afrikában honos Acaica senegal verek fa kiszivárgó nedve. Arabint, cukrot és cseranyagat tartalmaz. Főként bevonó és kötőanyagként használják.

Argan olaj: az Afrika északi részén őshonos, ma már szinte kizárólag Marokkóban található fa (Argania spinosa) gyümölcseinek magjából nyert vörösarany színű, értékes, E-vitaminban és linolsavban gazdag olaj. Elsősorban konyhai alapanyagként ismert, de a kozmetikai és a gyógyszeriparban is gyakran alkalmazzák kedvező élettani hatásai miatt: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nedvességmegkötő, antibakteriális, védi a sejtfalakat, erősíti az immunrendszert.

Árnika (Arnica montana): Európa alpesi régióinak elterjedt növénye. Szeszkviterpén-laktonokat, flavonoidokat, kumarint, illóolajat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antibiotikus, ízületi gyulladás-csökkentő, trombózisgátló hatású. Vérömlenyek felszívódásának gyorsítására, zúzódások, izom-és ízületi fájdalmak, rovarcsípések, száj- és fogínyproblémák esetén is eredményesen alkalmazható.

Aroma: az illat görög eredetű neve. Az aroma tulajdonképpen „éterikus” (illó)olaj. Az aromatizálás az anyagok illatosítását jelenti pl. gyógyszerek, kozmetikumok, ételek. De ezen a néven hívjuk azokat az anyagokat is, melyek segítségével a készítmények kívánt illata elérhető. Az ipar szinte minden területén alkalmazzák az aroma anyagokat.

Arónia (Aronia melanocarpa): Európában, főleg a skandináv államokban és Oroszország északi területein termesztik. Gyümölcse fanyar, de ehető, húsa alig színeződik, feldolgozva kellemes ízű. Jelentős mennyiségű vitamint, szerves savakat, mikroelemeket, cukrot, pektint, cseranyagokat tartalmaz. Kiemelkedő P-és C-vitamin forrás.

Articsóka (Cynarae scolymus): a fészkes virágzatúak családjába tartozó, Észak-Afrikában őshonos fészkes virágú zöldség és gyógynövény. Európában már régóta nagy mennyiségben termesztik, a mediterrán konyha egyik legkedveltebb alapanyaga.

A-, B-, C-vitamint, cynarint, flavonglikozidákat tartalmaz. Serkenti a máj szöveteinek regenerálódását, mert fő hatóanyaga a cynarin a májsejtek fehérjeszintézisét stimulálja. Epehajtó, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést, vese-és hólyagbántalmak esetén régóta alkalmazzák. Antibiotikumként is ismert.

Acidum ascorbinicum: lásd aszkorbinsav.

Ascorbyl palmitate: C-vitamin származék, aszkorbin és palmitinsavból áll. Antioxidáns hatása miatt a kozmetikai és a gyógyszeripar alapanyaga.

Aszpartam: két aminosavból, aszparaginsavból és fenilalaninból álló dipeptid. Édes ízű, ezért mesterséges édesítőszerként is használják. Az egészséges emberi szervezetben aminosavakra bomlik. Az aspartam és az aspartam tartalmú élelmiszerek egészségre gyakorolt hatása erősen vitatott. Egyes kutatási eredmények azt igazolták, hogy használata veszélytelen az emberi szervezetre, mások ennek ellenkezőjét igazolták. A fenilketonuriában (PKU) szenvedő betegek nem fogyaszthatják. A többi egészséges ember napi 2800 milligrarnm (=2,8g) aspartamot fogyaszthat naponta.

Ásványi anyagok, ásványi sók: a védőtápanyagokhoz tartoznak. Szervetlen anyagok, melyek a természetben is megtalálhatók Az ásványi anyagokra a szervezet normális működése miatt van szükség. Két nagy csoportra oszthatjuk őket, az ún. makroelemekre: kalcium (Ca), magnézium (Mg), nátrium (Na), kálium (K), és az ún. mikroelemekre (nyomelemek). Nélkülük a vitaminok képtelenek működni, a szervezetben semmilyen jótékony hatásuk nem érvényesülhet.

Aszkorbinsav: C-vitamin, az egyik legismertebb vitamin. Nélkülözhetetlen pl. a kötőszövetek, a csontszövet, a fogak képződéséhez, a sebgyógyuláshoz, és számos más anyagcsere-folyamathoz, pl. többek között a vas felszívódásához.

Atlaszcédrus (Cedrus atlantica): az Atlasz hegységben, Afrika északi, nyugati részén 1000-2000 méter magasságban őshonos, 25-40 méter magasra is megnő, a XIX. században került Európába. Kivonatát már az ősi Egyiptomban is használták kozmetikumok és parfümök készítésére, illetve balzsamozásra.

Gyógyszerként is alkalmazták fertőtlenítő, összehúzó, vizelethajtó, élénkítő hatása miatt. Mrodiziákumként is ismert. A parfümgyártás korlátozott mértékben használja.

B

Babérlevél (Laurus nobilis): a Földközi-tenger vidékén őshonos cserje vagy fa. Elsősorban fűszernövényként ismert, de kedvező élettani hatásait már az ókorban is lejegyezték. Leveleit és termését egyaránt hasznosítják. Étvágy és emésztést serkentő hatása közismert, de illóolaja (melyet terméséből nyernek) reuma, illetve kelések elleni szerek alapanyaga. Az élelmiszer, gyógyszer és a kozmetikai ipar egyaránt alkalmazza.

Bambusz: a legszebb és leghasznosabb örökzöld levelű növények közé tartozik, mérete és formája megdöbbentően változatos. Ténylegesen őshonos fajtái széles körben terjedtek el Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, Észak-és Dél-Amerikában.

A bambusz igen gazdag növényi alkotóelemekhez kötött kovasavban (mintegy 77%), ezért jó a felszívódása, ráadásul szilíciumtartalma is igen magas (kb. 1/3 része). Ez a nyomelem a természetben gyakran előfordul, a táplálékainkból azonban majdnem teljesen hiányzik – az élelmiszerek túlfinomítása miatt.

Emiatt a bambusz alkalmas az időskorral járó ízületi problémák megelőzésére, adott esetben képes megakadályozni akár a kialakulásukat is. A bambuszban lévő hatóanyagok biztosítják az ízületek rugalmasságának megőrzését, segítenek a tönkrement porcok újraépítésében, pótolják az ásványi anyagokat, és ezáltal megakadályozzák a menopauza utáni felgyorsult ásványi anyag (vas) kiürülést.

Barack (őszibarack, Prunus persica): Kína középső és északi részén őshonos gyümölcsfa vagy bokor. Először Perzsiában terjedt el, itt kapta a rómaiaktól a persica nevet, jelenleg a világ mínden táján közkedvelt.

Magas magnézium, kálium, szelén és kalcium tartalommal bír, mindezek mellett A-, B-és C-vitamin, valamint inulin is található benne. Vértisztító hatásával kiemelkedik a többi gyümölcs közül, táplálja az izmokat, a csontokat, borontartalmának köszönhetően emeli a nemi hormonok szintjét a szervezetben.

Bazsalikom (Ocimum basilicum): Ázsia, Afrika és Amerika melegebb vidékein honos, eredetileg Indiából származó, ma már sokfelé termesztett kellemes illatú, főleg fűszerként ismert növény.

Illóolajat, metilkavikolt, linaloolt, cineolt, eugenolt, fiavonoidokat (B l-vitamin), cseranyagokat tartalmaz. Emésztés-és étvágyserkentő, enyhe görcsoldó, vizelethajtó (erre a célra ritkán alkalmazzák), idegerősítő hatású. Ezenkívül a garat gyulladásának mérséklésére is alkalmazzák, mint toroköblögető szert. Illóolajának hosszabb időn át történő használata szoptatós, terhes anyák, csecsemők számára – jelen ismereteink szerint – kifejezetten ellenjavallott!

Benzoe gyanta: a benzoefaféléknek (Styrax tonkinensis Craib, és Styrax benzoides Craib) barnásvörös, törékeny, kellemes illatú gyantája, melyet az illatszergyártásban és a festékiparban, valamint a gyógyászatban egyaránt használnak. Hatóanyagai: benzoesav, koniferil-benzoát, kevés fahéj-benzoa és vanillin. Nehezen gyógyuló sebek kezelésénél, szájvizek alapanyagaként, a szájnyálkahártya kezelésére (aphták), és köptetőként tinktúráját használják.

Benzyl cinnamate: a kozmetikai és a gyógyszeriparban egyaránt használt adalékanyag, elősegíti a sejtek növekedését, segítve ezzel a gyógyulási folyamatokat.

Béta karotin: az A-vitamin provitaminja, ami azt jelenti, hogy a szervezet – szükségleteinek megfelelően – maga állítja elő belőle az A-vitamint a májban. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, és az egyik legfontosabb gyökfogó az E- és C-vitamin mellett.

Külön figyelmet érdemel a rák megelőzésében betöltött szerepe miatt. Hatása azon alapul, hogy a rákkeltő tulajdonságú anyagcsereterméket, vagy a külvilágból a szervezetbe került anyagok átalakulási termékeitártalmatlanabb vegyületekké alakítja. A béta-karotin serkenti az immunrendszer működését, gátolja az érelmeszesedés kialakulását, csökkenti a szívkoszorúér-elzáródás, a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kockázatát. Szintetikus változata növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát dohányosok esetében.

BHT: a kozmetikai és az élelmiszeriparban egyaránt alkalmazott, antioxidáns hatású tartósító adalékanyag.

Biotin: egyes fehérjékhez (enzimekhez) kapcsolódva a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjében vesz részt. Főbb forrásai: hal, tej, húsfélék, tojássárgája, élesztő. Hiánya csak akkor jöhet létre, ha túl sok nyers vagy lágy tojást fogyaszt valaki, mert a nyers tojásfehérje egyik alkotórészével olyan komplexet képez, amely felszívódásra alkalmatlan. A biotinhiány tünetei: bőrgyulladás, izomfájdalom, kimerültség, hajhullás, korai őszülés.

Bodzabogyó: (Fekete bodza, Sambucus nigra): mindenhol elterjedt, helyenként nagy állományban termő cserje vagy fa. Termését, virágát egyaránt gyűjtik. A bogyóban flavonoidok, antociánok (mint a szambucin), A- és C-vitamin, gyümölcssavak találhatóak. Meghűléses megbetegedések, hurut esetén izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használható. Kiváló has-és vizelethajtó, vértisztító, köhögéscsillapító hatása is ismert.

Borbolya (Berberis vulgaris): a sóskafélék családjába tartozó, száraz, napos, bozótos helyeken élő tövises cserje. Izokinolin alkaloidokat (berbamin, berberin, oxiakantin, palmatin), termése C­-vitamint, karotinoidokat, antociánokat, cukrot, gyümölcssavakat, pektint tartalmaz. Segít meggátolni a fertőzések kialakulását, antibakteriális és gombaellenes, enyhe hashajtó hatású, de alkalmazzák étvágytalanság, epe-, máj- és vesebántalmak, bőrpanaszok, reumás problémák esetén is.

Bors (Piper nigrum): fűszernövény, melynek hazája az Egyenlítő vidéke, elsősorban Indiában, Srí Lankán és Indonéziában termesztik. A fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyóknak a színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le. Ennek rnegfelelően különböző az ízük és különböző a fűszer feldolgozási rnódszere is. Egészben, finomra őrölve vagy durvára darálva használják ételek pikáns fűszerezésére, azonban a kozmetikai iparban is gyakran alkalmazzák, elsősorban illatanyagként

Borsmenta (Mentha piperita): az ajakosvirágúak családjába tartozó, jellemző illatú növény. Levelében és illóolajában menthol, rnenton, jazrnon, cseranyagok, flavonoidok, triterpének, mentol­, észter és mentofurán található. A növény gyógyászati jelentőségét igazolja, hogy levele és illóolaja valamennyi európai ország, az Amerikai Egyesült Államok és több ázsiai ország gyógyszerkönyvében egyaránt hivatalos.

Nagyszerűen használható a gyomor és a belek, az epehólyag és az epeutak görcsökkel járó panaszai esetén. Görcsoldó és szélhajtó, serkenti az epetermelődést és az epeműködést, valamint a hörgők tisztulását. A bőrön és a nyálkahártyán hűsítő hatást fejt ki, csökkenti a fájdalornérzékenységet, fertőtlenít. Légúti megbetegedések, száj- és fogbetegségek, viszketési inger, fejfájás esetén is alkalmazzák.

Burgonyakeményítő: burgonyából nyert növényi poliszacharid, szénhidrát. Fehér, olajos tapintású por, vagy szemcsés, színtelen és szagtalan anyag, az ipar szinte minden területén hasznosítják. Az élelmiszeriparban elsősorban sűrítő funkciója miatt alkalmazzák.

Butane: az élelmiszer-, gyógyszer- és a kozmetikai iparban egyaránt alkalmazott hajtógáz, a termékek aerosolos csomagolásból történő kinyerését biztosítja.

Butylparaben: tartósítószer, képes elpusztítani a készítményeket károsító baktériumokat.

Butyrospermum parkii: lásd Sheavaj.

Búza (Triticum Tourn.): a legrégibb, és az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gabonanövények egyike, termesztését már Egyiptom ősi emlékei igazolják. Mintegy 15 fajtája ismert, élelmezési jelentőségét – amelyben első helyen áll – csak a rizs és a kukorica közelíti meg. A búza adja a gyógyászatban használt keményítők több, mint 70%-át, a búzacsírát és kivonatát, a búzakorpát szintén alkalmazzák a gyógyszeriparban.

Búzacsíra : az egyik legtartalmasabb táplálék, a csírázás folyamán az ásványi sók és a vitaminok mennyisége megsokszorozódik. A- és B-vitaminhoz juthat a szervezet nagy mennyiségben, valamint sok K-vitamint is tartalmaz, a szokásos ásványok mellett. A csírázott búza gyógyító erejének ismerete Európából ered, de a mai kor számára az Egyesült Államokban fedezték újra fel.

Napjainkban elsősorban rákbetegek számára jelent hathatós segítséget (kutatások, vizsgálatok által dokumentáltan), de azok számára is javasolt a fogyasztása, akik valamilyen betegségen átesve sokáig nem jutottak táplálékhoz, illetve szervezetük, immunrendszerük magas terhelésnek volt kitéve. Rövid idő alatt méregteleníti a szervezetet, segíti a máj működését, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató, valamint az emésztésre gyakorolt jótékony hatása is említésre méltó.

Búzacsíra olaj (Triticum vulgare): rendkívül magas E-vitamin tartalmú olaj, segíti, javítja a vérkeringést, a szervek, izmok, szövetek anyagcseréjét, óvja a szívet és a keringési rendszert a túlterhelés okozta károsodásoktól. Gátolja az öregedési folyamatokat, ápolja a kötőszöveteket, simává, rugalmassá teszi a bőrt, serkenti a sejtmegújulás folyamatát.

Búzafehérje (protein): búzalisztből nyert aminosavak keveréke. Nagyon magas glutamin tartalma (kb. 40%) mellett vízoldékony és zsírmentes, ráadásul a szervezet számára szükséges, mintegy 20- féle aminosavat is tartalmazza. Az élelmiszer és a kozmetikai ipar egyik leggyakrabban használt alapanyagi közé tartozik kedvező hatásai miatt. Azonban a fehérlisztben levő búzafehérje (a glutén a búzafehérje nitrogén tartalmú összetevője) az első számú allergén! Fogyasztása nyákosító hatású, számos légzőszervi problémánál fellelhető, a tejtermékekkel együtt.

Búzakorpa: élelmi rostokban (kb. 54%), és magnéziumban gazdag étrendkiegészítő, amelynek nagy része nem emészthető ballasztanyagokból áll. Kedvezően befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, elősegíti a bélműködést, csökkenti az éhségérzetet Ennek a tulajdonságának köszönhetően a fogyókúrás és diétás étrend kiegészítőjeként is alkalmazható.

Az oldhatatlan élelmi rostok vízmegkötő képességének köszönhetően fejti ki jótékony hatását. A búzakorpa fogyasztása feltétlenül javasolt székrekedésben és aranyeres bántalmakban szenvedők részére. Kutatások igazolták, hogy a búzakorpa csökkenti a vastagbélrák kockázatát, kedvezően hat a vércukorszint egyenletes emelkedésére. Elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkentését, mérsékli az epekőképződés veszélyét, és a szívműködés normalizálásában is óriási szerepet vállal.

Búzarost: gazdag ballasztanyagforrás (nem oldható étkezési rostok). Az élelmiszer és a gyógyszeripar egyaránt hasznosítja.

C-Cs

Cajeput (Melaleuca leucadendron cajaputi): a teafa rokona. Olaja az egyik legerősebb csíraölő, fertőtlenítő, emellett görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású, de influenza, megfázás, hasmenés acnés bőr, köszvény, reuma, torokgyulladás, asztma, fog-és fülfájdalom, hangszalaggyulladás, hörghurut, hólyaggyulladás, fájdalmas havi vérzés kezelésére is alkalmas.