Clorella alga a B12 vitamin hiány megszüntetésére

Tags:

Mivel a B12-vitamin elégséges mennyiségben csak az állatoktól származó élelmiszerekben fordul elő, a vegetáriánusok és különösen a vegánok körében gyakori ennek az alapvető vitaminnak a hiánya.

A közelmúltban végeztek egy vizsgálatot annak igazolására vagy cáfolatára, hogy a chlorella hozzájárulhat-e a B12-vitamin hiányának csökkentéséhez vegetáriánusok és vegánok körében.

A vizsgálathoz egy kereskedelemben kapható étrend-kiegészítőt használtak amelyből 9 g alga (Chlorella pyrenoidosa) jutott naponta a résztvevők étrendjébe.

Tizenhét vegán vagy vegetáriánus felnőtt (26-57 évesek) vett részt a vizsgálatban. Mindannyiukat B12-vitaminhiánnyal diagnosztizálták. A hiányt a szűrővizsgálat során a szérum metilmalonsav (MMA) szintje alapján határozták meg. A résztvevők egyébként egészségesnek tűntek.

Mindegyik résztvevő kapott napi 9 gramm chlorella algát az étrendjébe 60 ± 5 napon át. Közben mérték a vér szérum MMA, B12-vitamin, homocisztein (Hcy) szintjét, valamint az átlagos corpuscularis térfogatot (MCV), hemoglobint (Hgb) és hematokritot (Hct) ) a kiindulástól számított harmincadik és hatvanadik napon.

30 és 60 nap után a szérum MMA szintje szignifikánsan (P <0,05) esett vissza. Átlagosan 34%-kal. 
A 17 résztvevőből tizenöt (88%) mutatott legalább 10%-os MMA csökkenést. Ugyanakkor a Hcy lefelé és a szérum B12-vitamin felfelé változott, míg az MCV, a Hgb és a Hct változatlan maradt.

A vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy a chlorella alga B12-vitaminja biológiailag jól hasznosul, és ez az étrend-kiegészítő lehet az egyik természetes módja a vegetáriánusok és vegánok számára a szükséges B12-vitamin elfogyasztásának.

No comments

Leave a comment!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .