Kakaó

(Theobroma cacao): Dél-Amerikában őshonos fa, jelenleg szinte minden trópusi vidéken termesztik, magassága akár 10-17 méter is lehet. Termését hasznosítják, melynek húsában 50-60 szem kávébab fejlődik ki, tulajdonképpen ezekből készül a kakaó. A magokat fermentálják, melyek így barnára színeződnek. Ennek szárított, őrölt formája kerül aztán forgalomba. A kakaómag teobromint, koffeint, zsíros olajt (a kakaóvaj alapanyaga), cserzőanyagot […]

Kakaóvaj

a kakaó (Theobroma cacao) gyümölcséből melléktermékként nyerhető vajszerű, sárgásfehér, jellegzetes ízű és szagú anyag, melyet meleg préseléssel készítenek. Közismert és elfogadott gyógyszeripari segédanyag, de a kozmetikai ipar is előszeretettel alkalmazza. Kenőcsök, krémek, emulziók, kúpok, szappanok és szépségápolási szerek alapanyaga. Olvadáspontja kevéssel a testhőmérséklet alatt van, ezért garantált a gyors hatóanyag-felszabadulás.

Kakukkfű

(Thymus vulgaris): a Földközi-tenger vidékén őshonos növény, mely elsősorban fűszerként ismert, a mediterrán konyha alapízesítője. Timol- és karvakroltartalmú illóolajat, cseranyagokat, triterpéneket, flavonoidokat tartalmaz. Antibakteriális, fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, görcsoldó hatása miatt légúti megbetegedések, torokgyulladás stb. esetén eredményesen alkalmazzák, köhögéscsillapító szerek alapanyaga, de régóta használják gyomor és bélműködési zavarok, étvágytalanság, alacsony vérnyomás kezelésére, külsőleg pedig csillapítja a […]