Illatos bazsarózsa

(Paeonia albiflora): Kínában őshonos dísz-és gyógynövény; gyökerét, gyökérkérgét hasznosítják. Már az i.e.5. sz.-tól említi pl. az Ódák Könyve. Nevének jelentése: elragadó, gyönyörű. A kínai fiatalok a szerelem jelképeként ajándékozták egymásnak. Nevezték még csiang-li-nek, búcsúvirágnak is, ha messzi útra indulónak ajándékozták. Népszerű gyógynövény, a középkorban került át Japánba, ahol szintén gyorsan közkedveltté vált. Európába csak a […]

Illóolajak

(éterikus olaj): bizonyos növényekből, leggyakrabban vízgőz-desztillációval előállított jellegzetes illatú (szagú) és ízű, szobahőmérsékleten elillanó folyadékok. Kémiai sokféleségüknek köszönhetően az illóolajokat rendszeresen alkalmazzák a gyógyászatban is. Ezenkívül sokféle illóolajat használ az illatszeripar is: a fog-és szájápolási cikkek, a különböző kozmetikai készítmények alapanyagai, de a gyógyszer-és élelmiszeripar (üdítők, szeszes ital,  cukrok,  bon-bonok) is előszeretettel használja a gyártási […]

Inaktivált élesztő

az „élesztő” szó a gombák egy csoportjára alkalmazott gyűjtőfogalom, mely a Saccharomyces nemzetségbe tartozó élesztőgombák több faját, legfőképpen a Saccharomyces cerevisae-t, és azoknak számos spontán kialakult vagy tenyésztett törzsét foglalja magába. Mindennapi életünk során élesztőként rendszerint a belőlük készített élelmiszeripari termékeket hívjuk, a gombákat inkább élesztőgombáknak nevezzük. Az inaktívált élesztő a hőkezelés során elveszíti a […]

Indiai citromfű

(Cymbopogon nardus): citronellaként is ismerik. Tilóolaját friss vagy szárított hajtásaiból, esetleg a gyökeres növényből vízgőz-desztillációval nyerik. Színe sárgásbarna, illata egyes örökzöldekre hasonlít. Az olajban található főbb alkotórészek a geraniol, a citronellol és a citronellát antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, rovarriasztó és görcsoldó. Külsőleg elsősorban reumás és ízületi fájdalmak esetén alkalmazzák, azonban görcsökkel járó bélfertőzések kezelésekor belsőleg ajánlott készítmények […]

Invertcukor

egyenlő súlyú szőlő (glükóz) és gyümölcscukor (fruktóz) elegye, mely a nád és répacukorból híg savak hatására, vízfelvétel folytán (főzés) képződik. Ezt az eljárást nevezzük invertálásnak, a keletkezett végtermék pedig maga a sűrű, szirupállagú invertcukor.

Írópor

a sajt és vajgyártás során képződött, az íróból szárítás útján nyert porszerű anyag. Fehérjetartalma megegyezik a fölözött tejével, de zsírtartalma több, emészthetősége kiváló, ásványi sókban (kalcium, kálium) rendkívül gazdag.

Isobornyl acetate

a kozmetikai ipar egyik leggyakrabban használt alapanyaga, erős antiszeptikus hatással.

Isobutane

az élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikai iparban egyaránt alkalmazott hajtógáz, a termékek aerosolos csomagolásból történő kinyerését biztosítja.