Karamell

égetett cukor. Keményítőcukorból és keményítőszirupból állítják elő. A megolvasztás során minél magasabb a hőfok (persze bizonyos határok között), annál jobban oldódik a végtermék alkoholban. Az olvasztási eljárás után 50% vizet adnak hozzá és átszűrik. Barna, szirupszerű anyag; mivel alkoholban jól oldódik és erősen fest, élelmiszerek, italok, kozmetikumok, gyógyszerek stb. festésére, ízesítésére egyaránt használják.

Kardamom

(Elettaria cardamomum): trópusi eredetű, Ázsiában évszázadok óta ismert és kedvelt fűszer. Indiában ma is az egyik legkedveltebb ízesítő. Amerikában és Európában sosem vált igazán népszerűvé, kivéve Norvégiát és Svédországot. Szívizomműködést serkentő, emésztést javító (gyomorerősítő, szélhajtó), köhögést csillapító és tonizáló szerként használják napjainkban.