Pálmarózsa

(Cymbopogon martini): Indiában őshonos növény, illóolaját hasznosítják, melyet virágzáskor gyűjtött friss vagy szárított hajtásaiból vízgőz-desztillációval állítanak elő. Többek között geraniolt és linaloolt tartalmaz. Fertőtlenítő (pl. bél- és húgyutak), antimikrobiális és antivirális hatással rendelkezik, de tonizálja az emésztőrendszert is. A kozmetikai és illatszeripar, illatosítók, inhalálószerek, fürdők alapanyagaként alkalmazza. De eredményesen használható arc- és homloküreg-gyulladás, hörghurut és […]

Pálmazsír

a Nyugat-Afrikában, Nyugat-Indiában és Brazíliában őshonos Elaeis guineensis Jacq. nevű  pálma húsos gyümölcshéjából sajtolt narancssárga, krémes, enyhe ízű zsíros olaj. Palmitint, oleint, glicerint tartalmaz. Az élelmiszer- és a kozmetikai ipar egyaránt használja, újabban konyhai alapanyagként is egyre ismertebb.

Palmitol pentapeptide-3

széles körben alkalmazott kozmetikai hatóanyag, amely az öregedési folyamatot lassító, visszafordító jeleket küld a kollagént előállító sejteknek, ezáltal segít csökkenteni ráncok, bőrhibák érzékelhetőségét.

Panthenol

a B-vitaminok közé tartozó folyadék, az emberi bőr alkotójaként segíti a bőr felső rétegének regenerálódását, nyugtató és gyulladásgátló hatású. A kozmetikai-, gyógyszer- és vegyipar egyaránt használja.

Pantothensav

(B-5 vitamin): szinte minden élelmiszerben előforduló anyag, elősegíti a sejtek felépítését, normális növekedését és a központi idegrendszer kifejlődését, életfontosságú a mellékvesék normális működéséhez. Nélkülözhetetlen a zsírok és a szénhidrátok energiává átalakításához. Szükséges az ellenanyagok szintéziséhez, valamint a para-arnino-benzoesav és a kolin felhasználásához. Az ellenanyagok termelődése révén segít a fertőzések leküzdésében. Közreműködik a műtét utáni sokk […]

Papaya

(Carica papaya): a Karib-szigeteken őshonos papaya vagy dinnyefa, ma a trópusok egyik legelterjedtebb haszonnövénye, melynek szinte minden része (a gyökerétől a magjáig) hasznosítható. Európában sokáig főleg konyhai alapanyagként volt ismert, de gyógynövényként is  régóta használják. Hatóanyaga a papain, amely nagymértékben segíti az emésztést. Az egyik legerősebb fehérjeemésztő enzim. Csökkenti a szervezetben a zsírfelhalmozódást, gátolja a […]

Paprika

(Capsicum annuum): Közép-Amerikából származó, a burgonyafélék családjába tartozó növény, amely az 1500-as években került Európába, ahol azóta is szinte mindenhol termesztik. Elsősorban fűszernövényként és konyhai alapanyagként ismert. Termése kapszaicint, A-, B-, és C­ vitamint, rutint, illóolajat, zsírosolajat tartalmaz. A fűszerpaprikát csípős, mérsékelten csípős, vagy édes változatban állítják elő, és kerül forgalomba. Értágító hatását a kapszaicinnek […]

Paraffin

a paraffinok természetes eredetű anyagok, az ásványi olajak frakcionált desztillációjával állíthatták elő. A modern ipar szinte minden területén alkalmazzák, azonban a kozmetikai és gyógyszeripar talán a legnagyobb felhasználó. Származékai közül a paraffinolaj, a szilárd paraffin, a vazelin és cerezin a legismertebbek. A tiszta paraffin fehér, áttetsző, kristályos alkoholban oldódó anyag. Miután a paraffinok nem bőrrokon […]

Paraffinolaj

(Paraffinum liquidum): a folyékony paraffin kőolajból előállított, finomított szénhidrogének elegye. Tiszta, színtelen, szagtalan, íztelen sűrű folyadék. Az ipari felhasználás során elsősorban kenőolajként használják, a gyógyszer és kozmetikai iparban azonban bőrápoló olajokban, különböző kozmetikai készítményekben, gyógyszerekben olajos összetevőként alkalmazzák.