Kakaó

(Theobroma cacao): Dél-Amerikában őshonos fa, jelenleg szinte minden trópusi vidéken termesztik, magassága akár 10-17 méter is lehet. Termését hasznosítják, melynek húsában 50-60 szem kávébab fejlődik ki, tulajdonképpen ezekből készül a kakaó. A magokat fermentálják, melyek így barnára színeződnek. Ennek szárított, őrölt formája kerül aztán forgalomba. A kakaómag teobromint, koffeint, zsíros olajt (a kakaóvaj alapanyaga), cserzőanyagot tartalmaz. A közismert információkkal ellentétben a teobromin (koffeinhez hasonló vegyület) nem hat a központi idegrendszerre. Már mintegy 1500 évvel ezelőtt is fogyasztották az őslakosok, sőt vallási szertartásaik során is jelentős szerephez jutott. Európában csak a 16. században terjedt el, ahová a spanyol felfedezők és hódítók útján jutott. A 17. század folyamán már megjelentek az első csokoládégyárak is; a kakaó kereskedelme, feldolgozása az egyik legjövedelmezőbb vállalkozássá vált és maradt egészen napjainkig.