Zab

(Avena sativa L.): a pázsitfűfélék családjába tartozó kultúrnövény, amely tulajdonképpen mindenhol megterem. Egyenes szárat növeszt, virága ennek végén helyezkedik el. Kalászai bugát képeznek. Fehérjéket, B-vitaminokat, ásványi anyagokat (vas, kobalt, mangán, cink, alumínium és kálium), valamint karotint tartalmaz, nyomelemek (bór, jód) is található benne. A zöld növények között 18-20%-ban tartalmaz linolsavat (telítetlen olajsav), ezért a legértékesebb […]

Zeller

(Apium graveolens): szinte az egész világon elterjedt, régóta termesztett, elsősorban fűszernövényként ismert. Gyökere és zöld részei egyaránt hasznosíthatók. Illóolajat (limonént, szelinént), furokumarinokat, flavonoidokat tartalmaz. Serkenti a veseműködést, emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is alkalmazható, erősíti az immunrendszert. A népi gyógyászatban nemivágy­ serkentőként is alkalmazzák.

Zöldajkú kagyló

a belőle nyert kivonat azon tengeri termékek egyike, melyek pozitívan befolyásolják az egész szervezetet, különösképpen az ízületeket és csontokat. A kagylóhéjkivonat gazdag minden  olyan természetes anyagban, amely a tengervízben előfordul. A tengervízben az összes olyan elem jelen van, melyre a szervezetnek az élethez szüksége van. A zöldajkú kagyló segíti a porcszövetek felépítését és fokozni tudja […]

Zöldség

a kifejezés önmagában konyhaművészeti műszó. A lágyszárú növények bármely emberi fogyasztásra alkalmas részét nevezhetjük így, kivéve az olajos magvakat, a fűszereket és a gyümölcsöket. Érdekes megemlíteni, hogy a pl. a gombákat is nevezhetjük zöldségnek, annak ellenére, hogy teljesen más osztályba tartoznak. A zöldségek jelentős részének az ízhatása sós, csípős vagy semleges, persze itt is vannak […]

Zsálya

(Salvia officinalis): Dél-Európában őshonos, sok helyen termesztett  félcserje, leveleit hasznosítják. Illóolajat, cserzőanyagokat, diterpéneket, flavonoidokat, kámfort,  borneolt,  eukaliptolt, linaloolt  tartalmaz. Gyulladás- és izzadáscsökkentő, fogínygyulladás, száj- és garatnyálkahártya­ gyulladás, légzőszervi megbetegedések, emésztési zavarok, rovarcsípés esetén ajánlott.

Zselatin

az élelmiszeriparban gyakran használt közismert (konyhaművészet) zselésítő adalékanyag. Tulajdonképpen a szarvasmarha bőréből, porcaiból és csontjaiból állítják elő főzés útján. Már régóta dokumentálták kedvező élettani hatásait, erősíti a hajat és a körmöt, ízületi fájdalmak esetén is eredményesen alkalmazható, épp ezért a kozmetikai és gyógyszeriparban egyaránt kedvelt alapanyag.

Zuzmó izlandi

(Cetraria islandica): magas hegységekben, az északi tájak fenyveseiben, fátlan tundrákon honos, telepekben élő zuzmó. Nyálkát, zuzmósavakat, A- és B-vitaminokat, illóolajat, jódot, fenolokat, nyomokban zsírt tartalmaz. Antibiotikum-tartalma magyarázza, hogy a népi gyógyászatban már régóta a köhögés, a tüdőbaj orvossága. Jódtartalma miatt a pajzsmirigytúltengés, a golyva ellen hatékony segítséget jelent. Keserűanyaga – a  cetrarin – étvágygerjesztő. A […]