Kakaó

(Theobroma cacao): Dél-Amerikában őshonos fa, jelenleg szinte minden trópusi vidéken termesztik, magassága akár 10-17 méter is lehet. Termését hasznosítják, melynek húsában 50-60 szem kávébab fejlődik ki, tulajdonképpen ezekből készül a kakaó. A magokat fermentálják, melyek így barnára színeződnek. Ennek szárított, őrölt formája kerül aztán forgalomba. A kakaómag teobromint, koffeint, zsíros olajt (a kakaóvaj alapanyaga), cserzőanyagot […]

Kakaóvaj

a kakaó (Theobroma cacao) gyümölcséből melléktermékként nyerhető vajszerű, sárgásfehér, jellegzetes ízű és szagú anyag, melyet meleg préseléssel készítenek. Közismert és elfogadott gyógyszeripari segédanyag, de a kozmetikai ipar is előszeretettel alkalmazza. Kenőcsök, krémek, emulziók, kúpok, szappanok és szépségápolási szerek alapanyaga. Olvadáspontja kevéssel a testhőmérséklet alatt van, ezért garantált a gyors hatóanyag-felszabadulás.

Kakukkfű

(Thymus vulgaris): a Földközi-tenger vidékén őshonos növény, mely elsősorban fűszerként ismert, a mediterrán konyha alapízesítője. Timol- és karvakroltartalmú illóolajat, cseranyagokat, triterpéneket, flavonoidokat tartalmaz. Antibakteriális, fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, görcsoldó hatása miatt légúti megbetegedések, torokgyulladás stb. esetén eredményesen alkalmazzák, köhögéscsillapító szerek alapanyaga, de régóta használják gyomor és bélműködési zavarok, étvágytalanság, alacsony vérnyomás kezelésére, külsőleg pedig csillapítja a […]

Kalcium glycerophosphat

az élelmiszer és a gyógyszeriparban gyakran használt dúsítóanyag (a kalcium dúsításához).

Kalcium karbonát

a természetben is előforduló anyag. Gyakorlatilag mészkő. Kalcium forrásként az étrendben hozzájárul a csontok és fogak felépítéshez, megtartásához, a megfelelő véralvadáshoz, szabályozza az izmok és az idegek akciós potenciálját (összehúzódás).

Kalcium laktát

tulajdonképpen a tejsav kalcium-sója, amely minden élő sejtben előfordul. Azonban a tejsavval ellentétben a mikroorganizmusok elleni hatása nem mondható jelentősnek. Elsősorban savanyító anyag, de pl. az étrend-kiegészítőkben ásványi anyag dúsítására is alkalmazzák.

Kalcium sztearát

emulgeálószer (segédanyag, amely az emulzió állandóságát növeli, és jellegét befolyásolja), csomósadást gátló anyag, segítségével lehetővé válik az egymással nem elegyedő folyadékok keveredése.

Kalcium-gluconat

az élelmiszeriparban gyakran használt tartósító, savanyító adalékanyag.

Kálium citrát

a citromsav káliumsója, amely az energiatermelő anyagcsere köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Az élelmiszeripar a legtöbb esetben zselésítő anyagként alkalmazza, de a gyógyszer-és kozmetikai iparban is hasznosítják.

Kálium klorid

a sósav káliumsója. Az emberi szervezet számára a kloridok létfontosságúak, többek között az idegek és az izmok működésében nélkülözhetetlenek. Az élelmiszeriparban elsősorban ízfokozóként alkalmazzák.