Kalcium glycerophosphat
az élelmiszer és a gyógyszeriparban gyakran használt dúsítóanyag (a kalcium dúsításához).
az élelmiszer és a gyógyszeriparban gyakran használt dúsítóanyag (a kalcium dúsításához).
a természetben is előforduló anyag. Gyakorlatilag mészkő. Kalcium forrásként az étrendben hozzájárul a csontok és fogak felépítéshez, megtartásához, a megfelelő véralvadáshoz, szabályozza az izmok és az idegek akciós potenciálját (összehúzódás).
tulajdonképpen a tejsav kalcium-sója, amely minden élő sejtben előfordul. Azonban a tejsavval ellentétben a mikroorganizmusok elleni hatása nem mondható jelentősnek. Elsősorban savanyító anyag, de pl. az étrend-kiegészítőkben ásványi anyag dúsítására is alkalmazzák.
emulgeálószer (segédanyag, amely az emulzió állandóságát növeli, és jellegét befolyásolja), csomósadást gátló anyag, segítségével lehetővé válik az egymással nem elegyedő folyadékok keveredése.
az élelmiszeriparban gyakran használt tartósító, savanyító adalékanyag.
a citromsav káliumsója, amely az energiatermelő anyagcsere köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Az élelmiszeripar a legtöbb esetben zselésítő anyagként alkalmazza, de a gyógyszer-és kozmetikai iparban is hasznosítják.
a sósav káliumsója. Az emberi szervezet számára a kloridok létfontosságúak, többek között az idegek és az izmok működésében nélkülözhetetlenek. Az élelmiszeriparban elsősorban ízfokozóként alkalmazzák.
az élelmiszer-és gyógyszeriparban alkalmazott dúsítóanyag (kálium, foszfor).
E202, természetes tartósítószer, nagyobb mennyiségben főleg a vörös áfonyában található meg. A szervezetre veszélytelen, teljesen lebomlik.
az élelmiszeriparban gyakran alkalmazott tartósító illetve térfogatnövelő adalékanyag.