Kalcium glycerophosphat

az élelmiszer és a gyógyszeriparban gyakran használt dúsítóanyag (a kalcium dúsításához).

Kalcium karbonát

a természetben is előforduló anyag. Gyakorlatilag mészkő. Kalcium forrásként az étrendben hozzájárul a csontok és fogak felépítéshez, megtartásához, a megfelelő véralvadáshoz, szabályozza az izmok és az idegek akciós potenciálját (összehúzódás).

Kalcium laktát

tulajdonképpen a tejsav kalcium-sója, amely minden élő sejtben előfordul. Azonban a tejsavval ellentétben a mikroorganizmusok elleni hatása nem mondható jelentősnek. Elsősorban savanyító anyag, de pl. az étrend-kiegészítőkben ásványi anyag dúsítására is alkalmazzák.

Kalcium sztearát

emulgeálószer (segédanyag, amely az emulzió állandóságát növeli, és jellegét befolyásolja), csomósadást gátló anyag, segítségével lehetővé válik az egymással nem elegyedő folyadékok keveredése.

Kalcium-gluconat

az élelmiszeriparban gyakran használt tartósító, savanyító adalékanyag.

Kálium citrát

a citromsav káliumsója, amely az energiatermelő anyagcsere köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Az élelmiszeripar a legtöbb esetben zselésítő anyagként alkalmazza, de a gyógyszer-és kozmetikai iparban is hasznosítják.

Kálium klorid

a sósav káliumsója. Az emberi szervezet számára a kloridok létfontosságúak, többek között az idegek és az izmok működésében nélkülözhetetlenek. Az élelmiszeriparban elsősorban ízfokozóként alkalmazzák.

Kálium szorbát

E202, természetes tartósítószer, nagyobb mennyiségben főleg a vörös áfonyában található meg. A szervezetre veszélytelen, teljesen lebomlik.

Kálium-nitrát

az élelmiszeriparban gyakran alkalmazott tartósító illetve térfogatnövelő adalékanyag.