Mangó

(Mangifera indicia): a Himalája trópusi völgyeiből származó fa, melyet a hindu írások szerint  már több, mint 4000 éve nagy tisztelet övez. Valószínűleg a XIV-XV. században jutott el Arábiába, Perzsiába és Amerikába, napjainkban már a Hawaii-szigeteken, Madagaszkáron, a Kanári­ szigeteken,   Kubában és Jamaicában termesztik jelentős mennyiségben. Gyümölcsét hasznosítják, amelyet bőrszerű, sárga, piros, néhol zöld héj borít. Húsa sárgás, édes, közepén egy nagy, ovális, fogyasztásra  alkalmatlan magot találhatunk. Külsőleg különböző bőrpanaszok kezelésére, a köröm és a haj  erősítésére már régóta használják, a kozmetikai ipar fontos alapanyaga. Bél- és gyomorproblémák esetén, máj-, epe-, hasnyálmirigy-rendellenesség esetén igen jótékony hatású. Vitamintartalma magas: B-, C-, E-vitaminok, remek frissítő, immunerősítő.