(Mangifera indicia): a Himalája trópusi völgyeiből származó fa, melyet a hindu írások szerint már több, mint 4000 éve nagy tisztelet övez. Valószínűleg a XIV-XV. században jutott el Arábiába, Perzsiába és Amerikába, napjainkban már a Hawaii-szigeteken, Madagaszkáron, a Kanári szigeteken, Kubában és Jamaicában termesztik jelentős mennyiségben. Gyümölcsét hasznosítják, amelyet bőrszerű, sárga, piros, néhol zöld héj borít. Húsa sárgás, édes, közepén egy nagy, ovális, fogyasztásra alkalmatlan magot találhatunk. Külsőleg különböző bőrpanaszok kezelésére, a köröm és a haj erősítésére már régóta használják, a kozmetikai ipar fontos alapanyaga. Bél- és gyomorproblémák esetén, máj-, epe-, hasnyálmirigy-rendellenesség esetén igen jótékony hatású. Vitamintartalma magas: B-, C-, E-vitaminok, remek frissítő, immunerősítő.