(Prunus dulcis): Nyugat-és Kelet-Ázsiában őshonos fa, termését hasznosítják. Alapvetően két fajtát különböztetünk meg; a keserűmandulát, mely amigdalint tartalmaz és a b17-vitamin néven vált ismertté. Másik fajtája az édesmandula, ami elsősorban konyhai alapanyagként ismert. Érdekes, hogy míg hazánkban elsősorban a szárított mandulát fogyasztjuk, addig jó néhány mediterrán országban az éretlen, zöld tereméseket kedvelik elsősorban. Tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, kis mennyiségben B- és E-vitamint. Köhögéscsillapító hatását ma már kevesen ismerik, azonban a bőrre gyakorolt jótékony hatását mai napig kihasználják: pattanásos, gyulladt arcbőr esetén pakolásként, maszkként alkalmazható, de gyulladásos betegségek esetén is hatékony pl. mandulagyulladás. Olaja értékes ipari alapanyag, melyet a kozmetikai és az élelmiszeripar egyaránt gyakran alkalmaz.