Archive

Összesen 167 bejegyzés

Alangfű

(imperata Cylindrica) a kozmetikai iparban gyakran alkalmazott gyógynövény, melynek gyökeréből vonják ki értékes hatóanyagát. Helyreállítja a sejtek sótartalékát, beszívja és eltárolja a vizet a hámrétegben, amit hosszú távon képes ott is tartani, így hidratálva azt.

Alma

(Maius domestica): ősi kultúrnövény. Hazája Európa és Kis-Ázsia. Számos fajtáját termesztik. Már az ókori rómaiak is előszeretettel fogyasztották, az egyik legértékesebb gyümölcs. Gyümölcscukrot, szerves savakat, pektint, cserzőanyagot, ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamint és a héja béta-karotint tartalmaz. Az A-, C-, E-vitaminok és a béta-karotin

Tovább olvasás

Ananász

(Ananas comosus): Közép-és Dél-Amerikában őshonos, ma már azonban több helyen, elsősorban a nyugat-indiai szigeteken, Tajvanon, Malajziában, Hawaiin és Dél-Afrikában is termesztett fa, termése. Maga a gyümölcs kellemes, édes illatú, sárgásfehér színű, lédús, kissé savanyú. Több fajtája ismert. Kis mennyiségű mangánt, káliumot, kalciumot és magnéziumot, A-, B-, C-vitamint tartalmaz. Segíti a

Tovább olvasás

Ánizs

(Pimpinella anisum): a Földközi-tenger területéről származó illatos növény. Íze jellegzetes, kissé édes, fűszeres, elsősorban fűszerként ismert. Illóolaja nyálkaoldó és köptető hatású, számos köhögés elleni készítmény alkotóeleme. Görcsoldó és szélhajtó tulajdonsága miatt népszerű a gyermekgyógyászatban, szoptatós anyák számára a tejelválasztás fokozására is ajánlják, emellett segíti az epekiválasztást és az emésztést. Maga

Tovább olvasás

Árnika

(Arnica montana): Európa alpesi régióinak elterjedt növénye. Szeszkviterpén-laktonokat, flavonoidokat, kumarint, illóolajat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antibiotikus, ízületi gyulladás-csökkentő, trombózisgátló hatású. Vérömlenyek felszívódásának gyorsítására, zúzódások, izom-és ízületi fájdalmak, rovarcsípések, száj- és fogínyproblémák esetén is eredményesen alkalmazható.

Arónia

(Aronia melanocarpa): Európában, főleg a skandináv államokban és Oroszország északi területein termesztik. Gyümölcse fanyar, de ehető, húsa alig színeződik, feldolgozva kellemes ízű. Jelentős mennyiségű vitamint, szerves savakat, mikroelemeket, cukrot, pektint, cseranyagokat tartalmaz. Kiemelkedő P- és C-vitamin forrás.

Articsóka

(Cynarae scolymus): a fészkes virágzatúak családjába tartozó, Észak-Afrikában őshonos fészkes virágú zöldség és gyógynövény. Európában már régóta nagy mennyiségben termesztik, a mediterrán konyha egyik legkedveltebb alapanyaga. A-, B-, C-vitamint, cynarint, flavonglikozidákat tartalmaz. Serkenti a máj szöveteinek regenerálódását, mert fő hatóanyaga a cynarin a májsejtek fehérjeszintézisét stimulálja. Epehajtó, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az

Tovább olvasás

Atlaszcédrus

(Cedrus atlantica): az Atlasz hegységben, Afrika északi, nyugati részén 1000-2000 méter magasságban őshonos, 25-40 méter magasra is megnő, a XIX. században került Európába. Kivonatát már az ősi Egyiptomban is használták kozmetikumok és parfümök készítésére, illetve balzsamozásra. Gyógyszerként is alkalmazták fertőtlenítő, összehúzó, vizelethajtó, élénkítő hatása miatt. Mrodiziákumként is ismert. A parfümgyártás

Tovább olvasás

Babérlevél

(Laurus nobilis): a Földközi-tenger vidékén őshonos cserje vagy fa. Elsősorban fűszernövényként ismert, de kedvező élettani hatásait már az ókorban is lejegyezték. Leveleit és termését egyaránt hasznosítják. Étvágy és emésztést serkentő hatása közismert, de illóolaja (melyet terméséből nyernek) reuma, illetve kelések elleni szerek alapanyaga. Az élelmiszer, gyógyszer és a kozmetikai ipar egyaránt

Tovább olvasás

Bambusz

a legszebb és leghasznosabb örökzöld levelű növények közé tartozik, mérete és formája megdöbbentően változatos. Ténylegesen őshonos fajtái széles körben terjedtek el Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, Észak-és Dél-Amerikában. A bambusz igen gazdag növényi alkotóelemekhez kötött kovasavban (mintegy 77%), ezért jó a felszívódása, ráadásul szilíciumtartalma is igen magas (kb. 1/3 része). Ez a

Tovább olvasás