Bambusz

a legszebb és leghasznosabb örökzöld levelű növények közé tartozik, mérete és formája megdöbbentően változatos. Ténylegesen őshonos fajtái széles körben terjedtek el Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, Észak-és Dél-Amerikában.

A bambusz igen gazdag növényi alkotóelemekhez kötött kovasavban (mintegy 77%), ezért jó a felszívódása, ráadásul szilíciumtartalma is igen magas (kb. 1/3 része). Ez a nyomelem a természetben gyakran előfordul, a táplálékainkból azonban majdnem teljesen hiányzik – az élelmiszerek túlfinomítása miatt.

Emiatt a bambusz alkalmas az időskorral járó ízületi problémák megelőzésére, adott esetben képes megakadályozni akár a kialakulásukat is. A bambuszban lévő hatóanyagok biztosítják az ízületek rugalmasságának megőrzését, segítenek a tönkrement porcok újraépítésében, pótolják az ásványi anyagokat, és ezáltal megakadályozzák a menopauza utáni felgyorsult ásványi anyag (vas) kiürülést.