Rizs

(Oryza sativa): a búza után az emberiség második  legfontosabb gabonaféléje, melyet már az újkőkor óta ismertek; trópusi és mediterrán országokban termesztik. B-vitaminokat, kalciumot,  vasat, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz. Nemcsak élelmiszerként ismert azonban,  hiszen maga a gabona és kivonata bőrbetegségek gyógyítására, hajhullás, korpásodás kezelésére, bélgyulladások, gyomorproblémák esetén eredményesen alkalmazható.

Fajtái:

Rövid szemű fajták: általában puhábbra főnek, könnyebben tapadhatnak össze, így ezeket a fajtákat könnyebb pálcikával enni. Sokoldalúan alkalmazható rizsfajta.

Barna rizs: a hántolás után nem fényezik, nagyobb a tápértéke, viszont főzési ideje hosszabb, és az állaga is keményebb marad.

Hosszú szemű rizs: (hosszuk az átmérőjük többszöröse is lehet) jellemzőjük, hogy a főzés során nem tapadnak össze.

Opál rizs: a hántolt rizs egyik változata, a héjában felgőzölik és csak ezután hántolják. Így a nyersen fényezettnél ízesebb, táplálóbb.