Alga

az algákat egyesek a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként tartják számon. Egyszerű felépítésű, vízben élő növények. Több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a legtöbb táplálékfajta, ezért az utóbbi időben a tengeri hínárhoz hasonlóan egyre gyakrabban használják őket természetes táplálék-kiegészítőként. Magas a fehérje, az A-, B-, C-, E-, és K-vitamin tartalmuk. A B-vitaminok igen ritkák a növényi élelmiszerekben, az algákban azonban az összes megtalálható.

A sokféle vitaminnak köszönhetően jó a sejt-vitalizáló és immunerősítő hatásuk. Béta-karotin, klorofill és szeléntartalmuk miatt antioxidánsként fontos szerepet töltenek be az érelmeszesedés késleltetésében, a szervezet ellenálló képességének megerősítésében valamint a rák megelőzésében.

Kimagasló az ásványianyag-tartalmuk: vas (szerves és komplex formában), foszfor, kálium, kalcium, magnézium, cink. Bór tartalmuk közvetve szerepet játszik a kalcium és a magnézium anyagcsere szabályozásában. Omega-3 zsírsavat is tartalmaznak. Ezek a zsírsavak lassítják az érelmeszesedés folyamatát, és csökkentik a vérnyomást.

Mivel rendkívül táplálóak, az algák a fogyó- és méregtelenítő kúrák idején táplálék-kiegészítőként is eredményesen alkalmazhatók.

Related entries