Zöldség

a kifejezés önmagában konyhaművészeti műszó. A lágyszárú növények bármely emberi fogyasztásra alkalmas részét nevezhetjük így, kivéve az olajos magvakat, a fűszereket és a gyümölcsöket. Érdekes megemlíteni, hogy a pl. a gombákat is nevezhetjük zöldségnek, annak ellenére, hogy teljesen más osztályba tartoznak. A zöldségek jelentős részének az ízhatása sós, csípős vagy semleges, persze itt is vannak kivételek pl. sütőtök, rebarbara, esetleg az édesburgonya. A zöldségfélék a táplálkozásunkban nem pusztán energiaforrást jelentenek, hanem a szervezet  számára kis energiafelvétel mellett rengeteg értékes tápanyagot is. Óriási előnyük, hogy fogyaszthaták nyersen, sütve, főzve, párolva, önmagukban vagy más zöldségfélékkel kombinálva, sőt  egyéb élelmiszerekkel együtt, számtalan elkészítési módot kínálva.

Szerző: