Zöldség

a kifejezés önmagában konyhaművészeti műszó. A lágyszárú növények bármely emberi fogyasztásra alkalmas részét nevezhetjük így, kivéve az olajos magvakat, a fűszereket és a gyümölcsöket. Érdekes megemlíteni, hogy a pl. a gombákat is nevezhetjük zöldségnek, annak ellenére, hogy teljesen más osztályba tartoznak. A zöldségek jelentős részének az ízhatása sós, csípős vagy semleges, persze itt is vannak kivételek pl. sütőtök, rebarbara, esetleg az édesburgonya. A zöldségfélék a táplálkozásunkban nem pusztán energiaforrást jelentenek, hanem a szervezet  számára kis energiafelvétel mellett rengeteg értékes tápanyagot is. Óriási előnyük, hogy fogyaszthaták nyersen, sütve, főzve, párolva, önmagukban vagy más zöldségfélékkel kombinálva, sőt  egyéb élelmiszerekkel együtt, számtalan elkészítési módot kínálva.