Kávé

(Coffea nemzetség): örökzöld cserje, gyümölcshúsa páros, csonthéjas termést foglal magába. A Coffea nemzetségnek, bár 80 fajtával büszkélkedhet, a kávétermesztés szempontjából két fajtája bír jelentőséggel: a Coffea arabica és a Coffea robusta. A pörkölt kávé 1-3% koffeint, 10-15% zsíros olajat és sok más komponenst is tartalmaz. A koffein kémiailag az alkaloidokhoz tartozik, hat a központi idegrendszerre, fokozza a szívműködést (növeli a pulzusszámot és a vérnyomást), stimulálja az agykérget, ellazítja az apró hörgők, az epevezeték, a gyomor- és bélrendszer, az érhálózat egy részének simaizmait, és fölgyorsítja az anyagcserét (vízhajtó). A különböző, kereskedelemben kapható kávék zamatát egyrészt az alapanyag (Coffea arabica, Coffea robusta vagy ezek keveréke), illetve a feldolgozás módszere befolyásolja.