Archive

Összesen 49 bejegyzés

Alga

az algákat egyesek a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként tartják számon. Egyszerű felépítésű, vízben élő növények. Több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a legtöbb táplálékfajta, ezért az utóbbi időben a tengeri hínárhoz hasonlóan egyre gyakrabban használják őket természetes táplálék-kiegészítőként. Magas a fehérje, az A-, B-, C-, E-, és K-vitamin tartalmuk. A

Tovább olvasás

Coffea Arabica

a két fajta közül a jobb minőségű, ennek megfelelően a világ össztermelésének mintegy 75%-t adja. A szem alakja ovális, bevágása hullámos. Maga a cserje azonban igen kényes, érzékeny a kártevőkre, igazán eredményesen a 900 m fölötti, trópusi területeken termeszthető.

Csokoládé

a Dél-Amerikában őshonos Theobroma cacao (kakaófa) magjából, az úgynevezett kakaóbabból készítik. A nyers kakaót fermentálás után általában 140-150 Celsius fokos hőmérsékleten pörkölik, az eljárás hatására a kakaóbab héja sötétebbé, törékennyé válik. Ezután a magot megtisztítják a héjtól, és folyékony masszává őrlik (a benne található cseppfolyósodó zsír miatt lesz folyékony). A

Tovább olvasás

Cukor

az élelmiszerekben megtalálható mono- és diszacharidokat nevezzük összefoglalóan “cukroknak”. A táplálkozás során leginkább használt cukrok: szacharóz (répacukor), a glükóz (szőlőcukor), a fruktóz (gyümölcscukor) és a laktóz (tejcukor). Egyszerű szénhidrátok, ásványi anyagokat, vitaminokat nem tartalmaznak. A tápanyagok közül a szénhidrátok azok, amelyek rövidtávon is meghatározzák teljesítőképességünket, fizikai állapotunkat és hangulatunkat. Bizonyos

Tovább olvasás

Glucose

szőlőcukor. A szénhidrátok emésztése során lebomló egyik legegyszerűbb elem (egyszerű cukor). Az emberi test minden sejtjének elsődleges “üzemanyaga” (az agy pl. ezen kívül semmilyen más tápanyagot nem használ). A glükóz az anyagcserével energiává alakul át, a megfelelő egészségi állapotnak tehát egyik legfontosabb alapfeltétele a glükóz hatékony bevitele a sejtekbe.

Inaktivált élesztő

az “élesztő” szó a gombák egy csoportjára alkalmazott gyűjtőfogalom, mely a Saccharomyces nemzetségbe tartozó élesztőgombák több faját, legfőképpen a Saccharomyces cerevisae-t, és azoknak számos spontán kialakult vagy tenyésztett törzsét foglalja magába. Mindennapi életünk során élesztőként rendszerint a belőlük készített élelmiszeripari termékeket hívjuk, a gombákat inkább élesztőgombáknak nevezzük. Az inaktívált élesztő

Tovább olvasás

Invertcukor

egyenlő súlyú szőlő (glükóz) és gyümölcscukor (fruktóz) elegye, mely a nád és répacukorból híg savak hatására, vízfelvétel folytán (főzés) képződik. Ezt az eljárást nevezzük invertálásnak, a keletkezett végtermék pedig maga a sűrű, szirupállagú invertcukor.

Írópor

a sajt és vajgyártás során képződött, az íróból szárítás útján nyert porszerű anyag. Fehérjetartalma megegyezik a fölözött tejével, de zsírtartalma több, emészthetősége kiváló, ásványi sókban (kalcium, kálium) rendkívül gazdag.