Coffea Arabica

a két fajta közül a jobb minőségű, ennek megfelelően a világ össztermelésének mintegy 75%-t adja. A szem alakja ovális, bevágása hullámos. Maga a cserje azonban igen kényes, érzékeny a kártevőkre, igazán eredményesen a 900 m fölötti, trópusi területeken termeszthető.

Coffea Robusta vagy Canephora

minősége, bár elmarad az Arabica-tól, és íze is karcosabb, ellenállóbb a kártevőkkel szemben, és a klimatikus viszonyokra sem olyan érzékeny. Jellemzően a 900 m alatti trópusi területeken termesztik.

Csokoládé

a Dél-Amerikában őshonos Theobroma cacao (kakaófa) magjából, az úgynevezett kakaóbabból készítik. A nyers kakaót fermentálás után általában 140-150 Celsius fokos hőmérsékleten pörkölik, az eljárás hatására a kakaóbab héja sötétebbé, törékennyé válik. Ezután a magot megtisztítják a héjtól, és folyékony masszává őrlik (a benne található cseppfolyósodó zsír miatt lesz folyékony). A massza kisajtolása után jön létre […]

Cukor

az élelmiszerekben megtalálható mono- és diszacharidokat nevezzük összefoglalóan „cukroknak”. A táplálkozás során leginkább használt cukrok: szacharóz (répacukor), a glükóz (szőlőcukor), a fruktóz (gyümölcscukor) és a laktóz (tejcukor). Egyszerű szénhidrátok, ásványi anyagokat, vitaminokat nem tartalmaznak. A tápanyagok közül a szénhidrátok azok, amelyek rövidtávon is meghatározzák teljesítőképességünket, fizikai állapotunkat és hangulatunkat. Bizonyos szénhidrátok befolyásolják a kalcium (a […]