Maltit

az élelmiszeriparban gyakran alkalmazott, keményítőből előállított édesítőszer, melyet stabilizátorként is felhasználnak, szirup és kristályos formában egyaránt. Édessége a cukorénak 60-90%-a. Energiatartalma valamivel alacsonyabb a cukorénál, hasznosításához a szervezet nem igényel inzulint, ezért diabetikus készítményekben is megtalálható. A kozmetikai iparban főleg hordozóanyagként ismert.

Maltodextrin

komplex szénhidrát, glucose-molekulák összekapcsolt lánca, melyet kukoricakeményítőből állítanak elő. A szervezet számára könnyen emészthető és gyors energiaforrás.

Mandula

(Prunus dulcis): Nyugat-és Kelet-Ázsiában őshonos fa, termését hasznosítják. Alapvetően két fajtát különböztetünk meg; a keserűmandulát, mely amigdalint tartalmaz és a b17-vitamin néven vált ismertté. Másik fajtája az édesmandula, ami elsősorban konyhai alapanyagként ismert. Érdekes, hogy míg hazánkban elsősorban a szárított  mandulát fogyasztjuk, addig jó néhány mediterrán országban az éretlen, zöld tereméseket  kedvelik elsősorban. Tartalmaz kalciumot, káliumot, […]

Mannit

az élelmiszeriparban gyakran alkalmazott édesítőszer, amely a természetben sok gyümölcs és algafajban is megtalálható. Nem annyira édes, mint a kristálycukor, a szervezetben történő lebontásához nincs szükség inzulinra, energiatartalma alacsonyabb a cukorénál.

Méz

az egyik legértékesebb táplálékfajta, s egyben az egyik legjobb energiaforrás. Méhek állítják elő, azonban igazi méznek csak a mézelő méhek által készítettek nevezhetők. Közel 80 százalékban szőlő-és gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet, valamint elenyésző százalékban sacharase-t tartalmaz.  Vértisztító hatása miatt vitalizálja, frissíti  a szervezetet, segít leküzdeni a fáradtságot és a különböző    betegségeket. Meghűlés, influenza, nátha, […]