Paprika

(Capsicum annuum): Közép-Amerikából származó, a burgonyafélék családjába tartozó növény, amely az 1500-as években került Európába, ahol azóta is szinte mindenhol termesztik. Elsősorban fűszernövényként és konyhai alapanyagként ismert. Termése kapszaicint, A-, B-, és C­ vitamint, rutint, illóolajat, zsírosolajat tartalmaz. A fűszerpaprikát csípős, mérsékelten csípős, vagy édes változatban állítják elő, és kerül forgalomba. Értágító hatását a kapszaicinnek […]

Pektin

nagyon értékes rostanyag, vízben oldódó szénhidrát-óriásmolekula, nagy része feldolgozatlanul kerül ki szervezetünkből. Laktatóvá, kiadóssá teszi az ételt, azonban nem hizlal, gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint annak májban történő képződését, így az érelmeszesedésen kívül az epekőképződés megelőzésében, illetve diétás kezelésében is fontos szerepe van. A legjobb pektinforrások közé […]