Inaktivált élesztő

az „élesztő” szó a gombák egy csoportjára alkalmazott gyűjtőfogalom, mely a Saccharomyces nemzetségbe tartozó élesztőgombák több faját, legfőképpen a Saccharomyces cerevisae-t, és azoknak számos spontán kialakult vagy tenyésztett törzsét foglalja magába. Mindennapi életünk során élesztőként rendszerint a belőlük készített élelmiszeripari termékeket hívjuk, a gombákat inkább élesztőgombáknak nevezzük. Az inaktívált élesztő a hőkezelés során elveszíti a […]

Invertcukor

egyenlő súlyú szőlő (glükóz) és gyümölcscukor (fruktóz) elegye, mely a nád és répacukorból híg savak hatására, vízfelvétel folytán (főzés) képződik. Ezt az eljárást nevezzük invertálásnak, a keletkezett végtermék pedig maga a sűrű, szirupállagú invertcukor.

Írópor

a sajt és vajgyártás során képződött, az íróból szárítás útján nyert porszerű anyag. Fehérjetartalma megegyezik a fölözött tejével, de zsírtartalma több, emészthetősége kiváló, ásványi sókban (kalcium, kálium) rendkívül gazdag.