Kukorica

(Zea mays L): fontos takarmány- és tápláléknövény. Közép-amerikai eredetű (Mexikó), a 16. sz. első felében került Európába. Kukoricakeményítőt, szaponint, cseranyagot, karvakral tartalmú illóolajat, flavonoidokat, káliumsókat tartalmaz jelentős mennyiségben. Húgyúti problémák esetén, a vesekő és vesehomok megelőzésére alkalmazzák, enyhe vizelethajtó hatással rendelkezik. A kukoricakeményítőt hintőporok, púderek, tabletták előállítása során segédanyagként is hasznosítják.

Kurkuma

(Curcuma longa): Dél-Ázsiában honos fűszernövény. Elsősorban Indiában, Kínában és Indonéziában termesztik. Főleg fűszernövényként ismert, téglavörös színű, kesernyés, aromás őrleménye a currypor egyik legfontosabb alkotóeleme. Hatóanyaga a kurkumin (dicinamiol-metán) – csípős ízű sárga anyag – mellett micrént, xantorizént, turmeront tartalmaz. Védi a májat, epehajtó, szabadgyök-fogó, fokozza a membránok (sejtfalak) stabilitását, sejtregeneráló, gyulladás-gátló, oldja a simaizom-görcsöket. Serkenti […]

Kúszó fajdbogyó

(Gaultheria procumbens): Észak-Amerikában őshonos, élénkpiros bogyótermésű évelő növény. Sárga, esetleg vöröses színű; jellemző aromájú illóolaját leveleiből vízgőz­desztillációval nyerik (wintergreen olaj), mely fájdalom-és lázcsillapító hatású. A kozmetikai és a gyógyszeripar főleg illatanyagként alkalmazza (pl. szappan, tusfürdő, krémek, balzsamok).