Kurkuma

(Curcuma longa): Dél-Ázsiában honos fűszernövény. Elsősorban Indiában, Kínában és Indonéziában termesztik. Főleg fűszernövényként ismert, téglavörös színű, kesernyés, aromás őrleménye a currypor egyik legfontosabb alkotóeleme. Hatóanyaga a kurkumin (dicinamiol-metán) – csípős ízű sárga anyag – mellett micrént, xantorizént, turmeront tartalmaz. Védi a májat, epehajtó, szabadgyök-fogó, fokozza a membránok (sejtfalak) stabilitását, sejtregeneráló, gyulladás-gátló, oldja a simaizom-görcsöket. Serkenti az emésztést, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek esetén javítja a keringést, csillapítja a vérzést, erősíti az epehólyagot, gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentve a trombózisveszélyt, serkenti a zsíranyagcserét.