Vörös áfonya

(Vaccinium macrocarpon): Észak-Amerikában őshonos gyümölcs, amely főleg hűvösebb tájakon terem. Az indiánok az áfonyát péppé zúzva fogyasztották, de gyógyszerként, és intenzív színe   miatt festékként is alkalmazták. Termését használják, melynek betakarításához kíméletes megoldást  választottak: a talajt vízzel árasztják el, és erre rázzák le a bogyókat, amelyek a víz felszínén úszva  jutnak el a gyűjtőhelyre. A […]

Vörös szantálfa

(Pterocarpus santalinus): az Indiai szubkontinensen őshonos, 7-8 méter magasra is megnövő fa. Festékanyagot, izoflavont, santalint, santalt, szeszkviterpéneket, galluszsavat, illóolajat tartalmaz. Összehúzó, tonizáló hatása miatt gyulladások, fejfájás, bélvérzés, epeproblémák esetén alkalmazható. A kozmetikai és gyógyszeriparban egyaránt használják.

Vörösbor

sötét színű (vörös vagy kék) szőlőből készített borfajta, készítése során ellentétben a fehér  borokkal, a szőlő héja, mely a sötét színanyagot tartalmazza, együtt erjed a musttal. Mértékkel fogyasztva remek stresszoldó, javítja a kedélyállapotot, és étkezés után segíti az emésztést. Tágítja a szív koszorúereit, a benne lévő flavonoidok stimulálják az immunrendszert, fokozza az étvágyat, segít meggátolni […]

Vöröshagyma

Közép- és Nyugat-Ázsiából származó növény, ősrégi konyhai alapanyag, melyet szinte mindenhol termesztenek. Zsenge szárát és hagymáját egyaránt felhasználják. B1-, B2-, C-vitamint, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént, cinket, valamint szerves kénvegyületeket tartalmaz. Antibakteriális hatású, vérnyomás- és vérzsír-csökkentő, segíti, javítja a keringést, köhögéscsillapító, nyákoldó, serkenti az emésztést. Leve külsőleg  rovarcsípések, gyulladások esetén is eredményesen […]