Szója

Kínából származó, ma már a világ minden táján elterjedt sokoldalúan hasznosítható hüvelyes növény. A szójamag 36-42% fehérjét és 18-22% olajat, valamint különböző vitaminokat (többek között A, B, E, K), kalciumot, fehérjéket tartalmaz. A szójafehérje szinte teljes értékű fehérjének tekinthető, mivel a legfontosabb aminosavak nagy mennyiségben találhatók meg benne. Emberi  fogyasztásra, állati takarmányozásra, széles körű ipari […]

Szója izoflavonoidok

élelmiszereink értékes alkotóelemei. A szója izoflavonoid vegyületei erős antioxidáns és enyhe ösztrogén hatással rendelkeznek. Fontos szerepet töltenek be a szervezetben végbemenő oxidációs folyamatok lassításában, megakadályozásában.

Szójalecithin

a szójában található természetes anyag, két fő alkotórésze a kolin és az inozitol. A kolin a biológiai membránok szerkezetét építi, az inozitolból pedig pl. az emberi agyban is jelentős mennyiség tárolódik. Mindkettőt ún. zsírégető anyagként tartják számon. A lecitin csökkenti a koleszterinszintet, tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot. Csillapítja az ízületi fájdalmakat, segítséget jelent az […]

Szójaliszt

finomra őrölt, pörkölt szójababból készülő, gluténmentes, az élelmiszeripar által használt adalékanyag.

Szójaolaj

a szójababból hideg sajtolással előállított olaj. Gyorsan savasodik, sütéskor kellemetlen szagú. Karotin és kis mennyiségű klorofill tartalma miatt zöldessárga színű. 50% linolsavat és kb. 10%   linolénsavai (nélkülözhetetlen, úgynevezett esszenciális sor) tartalmaz. Tokoferol tartalma viszonylag nagy (900-1100 mg/kg). A világon mindenhol elterjedt és előszeretettel használt étolaj. Salátaolajok, ételzsírok és margarinok alapanyaga, de ipari célokra is […]

Szőlő

(Vitis Vinifera): a legősibb kultúrnövényeink egyike, története során szinte mindenhol isteni, szent növénynek tekintették. A mai Kis-Ázsia területén már kb. 5000 évvel ezelőtt bort készítettek belőle. Két lényeges fajtáját különböztetjük meg, az ún. csemegeszőlőt, illetve a borkészítésre termesztett borszőlőt. A legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik, óriási előnye, hogy teljes értékű táplálék. Elsősorban konyhai felhasználása ismert, de […]

Szőlőcukor

a legegyszerűbb szénhidrát, tiszta energiaforrás, mely gyorsan szívódik fel. A szőlőcukor emiatt hirtelen növeli a vércukor- és inzulinszintet, ami kedvez a tápanyagfelvételnek.

Szőlőmag

kivonata javítja az erek állapotát egyike azon antioxidánsoknak, melyek megóvják az agysejteket a szabadgyökök roncsoló hatásától. Mérsékli a koleszterinszintet és gátolja a vérzsírok oxidációját, csökkentve ezzel az érelmeszesedés kialakulásának lehetőségét. Segít az ízületek állapotának fenntartásában, a mikrokeringést növelve segítik a véredények ellenálló képességét, védik a kollagénrostokat és az elasztint, valamint megakadályozzák a bőr védelméért felelős […]

Szorbit

(Sorbitol): glükózból előállítható cukoralkohol, édesítőszerként hasznosítják.