Papaya

(Carica papaya): a Karib-szigeteken őshonos papaya vagy dinnyefa, ma a trópusok egyik legelterjedtebb haszonnövénye, melynek szinte minden része (a gyökerétől a magjáig) hasznosítható. Európában sokáig főleg konyhai alapanyagként volt ismert, de gyógynövényként is  régóta használják. Hatóanyaga a papain, amely nagymértékben segíti az emésztést. Az egyik legerősebb fehérjeemésztő enzim. Csökkenti a szervezetben a zsírfelhalmozódást, gátolja a székrekedés kialakulását, megszünteti a kellemetlen teltségérzetet és puffadást. Bélféreghajtásnál, bélfertőzéseknél egyaránt eredményesen alkalmazható. A kozmetikai iparban krémek, lemosók alapanyagként használják. A benne található fehérjebontó enzimek belülről hatnak a ráncok ellen, de alkalmas a külső elhalt hámsejtek kíméletes eltávolítására is.  A-, B-, C-vitamint, rostokat és emésztést segítő enzimet  tartalmaz.