Paprika

(Capsicum annuum): Közép-Amerikából származó, a burgonyafélék családjába tartozó növény, amely az 1500-as években került Európába, ahol azóta is szinte mindenhol termesztik. Elsősorban fűszernövényként és konyhai alapanyagként ismert. Termése kapszaicint, A-, B-, és C­ vitamint, rutint, illóolajat, zsírosolajat tartalmaz. A fűszerpaprikát csípős, mérsékelten csípős, vagy édes változatban állítják elő, és kerül forgalomba. Értágító hatását a kapszaicinnek köszönheti, ami már kis mennyiségben is bőrpírt, enyhe fájdalom- és melegérzetet kelt. Ezen tulajdonsága miatt reumás és idegfájdalmak, izomhúzódások enyhítésére alkalmazott kenőcsök, tinktúrák, tapaszok alkotója. Régóta ismert emésztésjavító, nyálelválasztást és gyomornedv-termelést segítő hatása is, de alkalmazzák a szájüreg, garat, középfül, gyomor és bélrendszer, húgyutak gyulladásainak kezelésére szolgáló készítményekben egyaránt.