Nagy csalán

(Urtica dioica): az északi félteke mérsékelt égővén honos, már az ókorban is elismert gyógynövény, szárát és levelét hasznosítják Flavonoidokat, vitaminokat (A- és C-vitamin), ásványi anyagokat (kovasav, káliumsók, vas, szelén), lecitint, polisacharidokat, aszkorbinsavat, linolsav tartalmú zsíros olajat, fehérjéket tartalmaz. Felhasználása sokrétű: általános erősítő, vértisztító, vizelethajtó; hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás, gyomorhurut, veseproblémák esetén eredményesen […]

Napraforgó

(Helianthus annuus): Észak-Amerikában és Mexikóban őshonos növény, jelenleg szinte mindenhol termesztik, Európába a XVI. században került. Virágját, magjait egyaránt hasznosítják. A virág diterpéneket, szaponinokat, flavonoidokat, trigliceridet, zsírsavat, fitoszterolt tartalmaz. Magjaiból hidegen olajat préselnek, melyben linolsav, linolénsav, olajsav glicerid-észter található. A többszörösen telítetlen zsírsavakkal megelőzhetjük aszív-és érrendszeri betegségeket és csökkenthetjük a koleszterinszintet. Nehezen gyógyuló sebek és […]

Narancs

(Citrus sinensis): Délkelet-Ázsiából származó, de a Földközi-tenger vidékén is elterjedt  fa, melynek termését hasznosítják. Értékes illóolajat (limonénnel és citrállal), kumarin származékokat, pektint, flavonoidokat, A-, C-, BS-vitamint tartalmaz. Régóta ismert, hogy a narancs héja keserűolaj­ tartalmánál fogva étvágyjavító, szíverősítő, méregtelenítő és emésztést serkentő hatású, de gyomorhurut kezelésére is ajánlották. Felső légúti, hörgő- és asztmás megbetegedések gyakran […]

Nátrium hidrogen carbonat

szódabikarbóna. Kitűnő izzadásgátló és tisztító hatása miatt a kozmetikai-, gyógyszer- és vegyipar kedvelt alapanyaga.

Nátrium perborat

oxidáló képességű, vízben oldhatatlan, fehér, kristályos anyag. Tisztító, fehérítő, folteltávolító és szagtalanító hatása miatt a kozmetikai-, a gyógyszer- és a vegyipar is gyakran használja.

Nátrium-borát

só, melyet bóraxnak is neveznek. A vízben oldott bórsavat nátrium-karbonáttal telítik, és az oldatot kikristályosítják. Gyulladásgátló, fertőtlenítő hatása miatt a kozmetikai- és a gyógyszeripar is egyaránt használja.

Nátrium-citrát

a nátriumdúsításhoz használt anyag, az élelmiszer- és a gyógyszeripar savszabályozóként (E331) is alkalmazza.

Nátrium-glutamat

az élelmiszeriparban gyakran alkalmazott ízfokozó adalékanyag, amely növeli az étvágyat is. A glutamátot leggyakrabban szójából állítják elő.

Nátriumphosphat

az élelmiszeriparban alkalmazott stabilizáló, nátriumot tartalmazó vegyület (E339).