Kukorica

(Zea mays L): fontos takarmány- és tápláléknövény. Közép-amerikai eredetű (Mexikó), a 16. sz. első felében került Európába. Kukoricakeményítőt, szaponint, cseranyagot, karvakral tartalmú illóolajat, flavonoidokat, káliumsókat tartalmaz jelentős mennyiségben. Húgyúti problémák esetén, a vesekő és vesehomok megelőzésére alkalmazzák, enyhe vizelethajtó hatással rendelkezik. A kukoricakeményítőt hintőporok, púderek, tabletták előállítása során segédanyagként is hasznosítják.

Kukoricacsíra-olaj

a kukoricaszem csírája, melyből igen értékes olajat állítanak elő. A napraforgóolajhoz hasonló, de kevesebb linolsav található benne. Tokoferol és linolénsav tartalma magas. Sütő- és főzőolajként, salátaolajként, margarinok, ételzsírok gyártásánál egyaránt használják. A kozmetikai ipar gyulladáscsökkentő, tápláló, bőrregeneráló és nyugtató hatása miatt gyakran alkalmazza.

Kukoricakeményítő

növényi poliszacharid, sűrítőanyagként alkalmazzák az élelmiszer és gyógyszeriparban egyaránt.