Kondroitin

az ízületi porcsejtek alapállományát muko-poliszacharid fehérje komplex szolgáltatja, ilyen anyag a kondroitin-szulfát. Közvetlenül beépülve a porcba javítja annak állagát azzal, hogy folyadékot vesz fel, így fontos tápanyagok jutnak a szövetekbe, fokozódik rugalmasságuk, terhelhetőségük ezáltal is nő. Megakadályozza azoknak az enzimeknek a termelődését, melyek gyengítik a porcszövetet, és megfosztják esszenciális tápanyagaitól. Enyhíti az ízületi gyulladást (osteoarthritis) […]

Kondurangó

(Gonolobus cundurango): Ecuadorban, Peruban, az Andok vonulatain őshonos fa, kérgét hasznosítják Hazájában elsősorban mérgező csípések, marások esetén használták, azonban korán felismerték és kihasználták kedvező hatásait gyomor-és bélfájdalom, hányás, hasmenés, emésztési problémák esetén.

Konyhasó

a legalapvetőbb és legjobban ismert ízesítő anyag. A normál konyhasó (kősó) napjainkban már többnyire finomított formában kapható. Ez azt jelenti, hogy keresztülmegy egy tisztítási folyamaton, az így kapott nátrium-klorid a tulajdonképpeni konyhasó. Az élelmiszeriparban a megfelelő állag és az eltarthatósági idő miatt ehhez további adalékokat is adnak, különböző tartósító-és segédszerek formájában. A modern konyhaművészetben gyakran […]