Konyhasó

a legalapvetőbb és legjobban ismert ízesítő anyag. A normál konyhasó (kősó) napjainkban már többnyire finomított formában kapható. Ez azt jelenti, hogy keresztülmegy egy tisztítási folyamaton, az így kapott nátrium-klorid a tulajdonképpeni konyhasó. Az élelmiszeriparban a megfelelő állag és az eltarthatósági idő miatt ehhez további adalékokat is adnak, különböző tartósító-és segédszerek formájában. A modern konyhaművészetben gyakran követik el azt a hibát, hogy a konyhasóval azonosítanak különböző sófajtákat, pl. kősó, kristályos só, tengeri só stb. A biológiailag létfontosságú Na és Cl ionok elsősorban konyhasó formájában tudnak bekerülni az élő szervezetbe. Napjaink orvosi gyakorlatában a 0,9%-os oldatot, az úgynevezett fiziológiás sóoldatot használják a vérveszteség pótlására, a kiszáradás megakadályozására. Ma már az ipar minden területén alkalmazzák pl. tartósításra.