Inaktivált élesztő

az „élesztő” szó a gombák egy csoportjára alkalmazott gyűjtőfogalom, mely a Saccharomyces nemzetségbe tartozó élesztőgombák több faját, legfőképpen a Saccharomyces cerevisae-t, és azoknak számos spontán kialakult vagy tenyésztett törzsét foglalja magába. Mindennapi életünk során élesztőként rendszerint a belőlük készített élelmiszeripari termékeket hívjuk, a gombákat inkább élesztőgombáknak nevezzük. Az inaktívált élesztő a hőkezelés során elveszíti a […]

Indiai citromfű

(Cymbopogon nardus): citronellaként is ismerik. Tilóolaját friss vagy szárított hajtásaiból, esetleg a gyökeres növényből vízgőz-desztillációval nyerik. Színe sárgásbarna, illata egyes örökzöldekre hasonlít. Az olajban található főbb alkotórészek a geraniol, a citronellol és a citronellát antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, rovarriasztó és görcsoldó. Külsőleg elsősorban reumás és ízületi fájdalmak esetén alkalmazzák, azonban görcsökkel járó bélfertőzések kezelésekor belsőleg ajánlott készítmények […]

Invertcukor

egyenlő súlyú szőlő (glükóz) és gyümölcscukor (fruktóz) elegye, mely a nád és répacukorból híg savak hatására, vízfelvétel folytán (főzés) képződik. Ezt az eljárást nevezzük invertálásnak, a keletkezett végtermék pedig maga a sűrű, szirupállagú invertcukor.