Glikozida

(glycosidák): szénvegyületek csoportjai, melyek a növényekben fordulnak elő. Jellemzőjük, hogy a higított savak és lúgok, fermentek, erjesztő anyagok hatására elbomlanak, és más termékek mellett cukor (glucose) képződik. Sokuk erős és kedvező fiziológiai, élettani hatású.

Glucose

szőlőcukor. A szénhidrátok emésztése során lebomló egyik legegyszerűbb elem (egyszerű cukor). Az emberi test minden sejtjének elsődleges „üzemanyaga” (az agy pl. ezen kívül semmilyen más tápanyagot nem használ). A glükóz az anyagcserével energiává alakul át, a megfelelő egészségi állapotnak tehát egyik legfontosabb alapfeltétele a glükóz hatékony bevitele a sejtekbe.

Glycerin

szirupszerű folyadék, víz és zsír kémiai reakciójával állítják elő. A bőr alsóbb rétegeiből annak felületére vonzza a nedvességet, és ott is tartja azt (hidratáló hatás, növeli a bőr természetes víztartalmát). Vízmegkötőként alkalmazzák különféle készítményekben.

Glyceryl distearate

a kozmetikai iparban használt ún. homályosító, opálosító adalékanyag, a készítmények átlátszóságát szabályozzák a segítségével.

Glyceryl stearate

a kozmetikai és a gyógyszeriparban használt bőrkondicionáló hatóanyag.

Glyceryllinoleate

a kozmetikai iparban gyakran alkalmazott emulgeálószer, bőrápoló hatással.

Glycyrrhetinic acid

enoxolon, az édesgyökér egyik legértékesebb hatóanyaga. Bőrvédő és tápláló hatásai miatt a kozmetikai termékek gyakori alapanyaga.