Pálmarózsa

(Cymbopogon martini): Indiában őshonos növény, illóolaját hasznosítják, melyet virágzáskor gyűjtött friss vagy szárított hajtásaiból vízgőz-desztillációval állítanak elő. Többek között geraniolt és linaloolt tartalmaz. Fertőtlenítő (pl. bél- és húgyutak), antimikrobiális és antivirális hatással rendelkezik, de tonizálja az emésztőrendszert is. A kozmetikai és illatszeripar, illatosítók, inhalálószerek, fürdők alapanyagaként alkalmazza. De eredményesen használható arc- és homloküreg-gyulladás, hörghurut és […]

Papaya

(Carica papaya): a Karib-szigeteken őshonos papaya vagy dinnyefa, ma a trópusok egyik legelterjedtebb haszonnövénye, melynek szinte minden része (a gyökerétől a magjáig) hasznosítható. Európában sokáig főleg konyhai alapanyagként volt ismert, de gyógynövényként is  régóta használják. Hatóanyaga a papain, amely nagymértékben segíti az emésztést. Az egyik legerősebb fehérjeemésztő enzim. Csökkenti a szervezetben a zsírfelhalmozódást, gátolja a […]

Parlagi rózsa

(Rosa gallica): Dél-Európában és Közép-Európa déli részén honos növény. Elsősorban  sziromleveleit hasznosítják, melyből többek között értékes rózsaolajat állítanak elő. Illóolajat,  citronellolt, geraniolt, nerolt, cserzőanyagot tartalmaz. Hasmenés esetén, nehezen gyógyuló sebek kezelésére és toroköblögető szerként egyaránt alkalmazható. A rózsaolaj erős gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. A kozmetikai, gyógyszer- és élelmiszeripar egyaránt gyakran alkalmazza.

Párlófű

(Agrimonia eupatoria): Európában, Délnyugat-Ázsiában, Észak-Afrikában egyaránt őshonos  növény, hajtásait, felső, virágos részét és alsó leveleit hasznosítják. Katechin cserzőanyagot, flavonoidokat, illóolajat tartalmaz. Hasmenéses megbetegedéseknél, száj- és nyálkahártya gyulladásnál eredményesen alkalmazható. Epe- és májserkentő hatása kiváló, külsőleg öblögetőszerként használható.