Fekete áfonya

(Vaccinium myrtillus): a hangafélék családjába tartozó, Európa erdeiben is elterjedt cserje. Bogyótermése kékesfekete színű, kellemes ízű, kissé fanyar. A-, B- és C-vitamint, gyümölcssavakat, pektint, cseranyagot, antociánglikozidát, flavonoidokat, kis mennyiségben krómot és mangánt tartalmaz. Hasmenés, a száj és garat kisebb gyulladásai, hurutos megbetegedések esetén használható, a leveléből készült tea többek között szél-és vizelethajtó.

Fekete kömény

(Nigella sativa): az indiai konyha egyik legkedveltebb fűszere, Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában is őshonos növény. Méregtelenítő, nyálkaoldó, láz-és köhögéscsillapító hatását már a XI. században is dokumentálták perzsa orvosok, ezen kívül nátha, fog- és fejfájás elleni hatása is ismert. De alkalmazták bőrsérülések, sebek, rovarcsípés esetén is.

Fekete mustár

(Brassica nigra): Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén őshonos növény, elsősorban magját hasznosítják, melyeknek íze kezdetben olajos, később csípős. Napjainkban már szinte mindenhol termesztik, nagyon kedvelt konyhai fűszer. Glikozidokat, mustár-olajat, szinapint, 20% nyálkaanyagokat, zsíros olajat (30%-ban) és myrosin enzimet tartalmaz. Serkenti a vérkeringést, keringési zavarok, reuma és idegi fájdalmak, légúti megbetegedések valamint egyes szívpanaszok kezelésében jelent hathatós […]

Fekete nadálytő

(Symphytum officinale): Európában és Ázsiában őshonos növény, gyökere, levelei egyaránt hasznosíthatóak. Allantoint, nyálkaanyagokat, cseranyagokat, triterpén-szaponinokat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, elősegíti a sebek gyógyulását, a hámképződést. Borogatások, krémek alkotójaként csonttörések, csonthártyasérülések, vérömlenyek, zúzódások, rándulások, visszér, reumatikus és ízületi problémák esetén eredményesen alkalmazható. Felhasználható belsőleg is légúti megbetegedések, gyomor és bélnyálkahártya-gyulladás kezelésére is.

Fekete szeder

(Ruhus fruticosus): az északi féltekén széles körben elterjedt kúszócserje, termését és levelét egyaránt hasznosítják. Cseranyagot, flavonoidokat, gyümölcssavakat, C-vitamint, inozitot, alma-, oxál-, és borostyánkősavat tartalmaz. Cseranyag–tartalma miatt enyhébb hasmenések, száj-és garatgyulladás esetén alkalmazható. Ezenkívül izzasztó és vizelethajtó szerként is ismert.

Fekete tea

az összes tea ugyanabból a cserjefajtából származik (Camellia sinensis), azonban íze és típusa függ a termesztés helyétől, a kezeléstől (fermentálás, szárítás, kötegelés), aminőségtől (egész vagy törött levél, morzsalék illetve por), valamint attól, hogy a cserje felső, friss levélkéit használják fel, vagy az alsóbb, nagyobb, érettebb leveleket. A fekete tea érettebb levelekből készül, amelyeket először kötegekbe […]