Csodabogyó

(Ruscus aculeatus): a Földközi-tenger vidékén, Nyugat-Európában és Délnyugat­Ázsiában őshonos növény. Szteroid szaponinokat, illóolajat, benzofuránt tartalmaz. A növény és annak kivonata szabályozza a vénás tónust, és stabilizálja a kapillárisok áteresztőképességét, ezáltal javítva a keringést, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatású. Vénabetegségek, a láb fájdalmai és elnehezülése, viszketési inger, duzzanatok kezelésére alkalmazható.

Csodafa

(Ricinus communis): a trópusi Afrikában őshonos növény, amely azonban a Földközi­-tenger vidékén is elterjedt. Magját hasznosítják, melyből értékes olajat állítanak elő. Zsíros olajat, triglicerideket, ricinin piridinalkaloidot tartalmaz. A ricinusolaj erős hashajtó, alkalmazható epekő esetén, de krémek, kozmetikumok alapanyaga is. A kozmetikai és a gyógyszeripar egyaránt hasznosítja.

Csokoládé

a Dél-Amerikában őshonos Theobroma cacao (kakaófa) magjából, az úgynevezett kakaóbabból készítik. A nyers kakaót fermentálás után általában 140-150 Celsius fokos hőmérsékleten pörkölik, az eljárás hatására a kakaóbab héja sötétebbé, törékennyé válik. Ezután a magot megtisztítják a héjtól, és folyékony masszává őrlik (a benne található cseppfolyósodó zsír miatt lesz folyékony). A massza kisajtolása után jön létre […]