Arabmézga

(Gummi arabicum): az Észak-Afrikában honos Acaica senegal verek fa kiszivárgó nedve. Arabint, cukrot és cseranyagat tartalmaz. Főként bevonó és kötőanyagként használják.

Argan olaj

az Afrika északi részén őshonos, ma már szinte kizárólag Marokkóban található fa (Argania spinosa) gyümölcseinek magjából nyert vörösarany színű, értékes, E-vitaminban és linolsavban gazdag olaj. Elsősorban konyhai alapanyagként ismert, de a kozmetikai és a gyógyszeriparban is gyakran alkalmazzák kedvező élettani hatásai miatt: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nedvességmegkötő, antibakteriális, védi a sejtfalakat, erősíti az immunrendszert.

Árnika

(Arnica montana): Európa alpesi régióinak elterjedt növénye. Szeszkviterpén-laktonokat, flavonoidokat, kumarint, illóolajat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antibiotikus, ízületi gyulladás-csökkentő, trombózisgátló hatású. Vérömlenyek felszívódásának gyorsítására, zúzódások, izom-és ízületi fájdalmak, rovarcsípések, száj- és fogínyproblémák esetén is eredményesen alkalmazható.

Aroma

az illat görög eredetű neve. Az aroma tulajdonképpen “éterikus” (illó)olaj. Az aromatizálás az anyagok illatosítását jelenti pl. gyógyszerek, kozmetikumok, ételek. De ezen a néven hívjuk azokat az anyagokat is, melyek segítségével a készítmények kívánt illata elérhető. Az ipar szinte minden területén alkalmazzák az aroma anyagokat.

Arónia

(Aronia melanocarpa): Európában, főleg a skandináv államokban és Oroszország északi területein termesztik. Gyümölcse fanyar, de ehető, húsa alig színeződik, feldolgozva kellemes ízű. Jelentős mennyiségű vitamint, szerves savakat, mikroelemeket, cukrot, pektint, cseranyagokat tartalmaz. Kiemelkedő P- és C-vitamin forrás.

Articsóka

(Cynarae scolymus): a fészkes virágzatúak családjába tartozó, Észak-Afrikában őshonos fészkes virágú zöldség és gyógynövény. Európában már régóta nagy mennyiségben termesztik, a mediterrán konyha egyik legkedveltebb alapanyaga. A-, B-, C-vitamint, cynarint, flavonglikozidákat tartalmaz. Serkenti a máj szöveteinek regenerálódását, mert fő hatóanyaga a cynarin a májsejtek fehérjeszintézisét stimulálja. Epehajtó, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést, vese-és hólyagbántalmak esetén régóta […]