az összes tea ugyanabból a cserjefajtából származik (Camellia sinensis), azonban íze és típusa függ a termesztés helyétől, a kezeléstől (fermentálás, szárítás, kötegelés), aminőségtől (egész vagy törött levél, morzsalék illetve por), valamint attól, hogy a cserje felső, friss levélkéit használják fel, vagy az alsóbb, nagyobb, érettebb leveleket. A fekete tea érettebb levelekből készül, amelyeket először kötegekbe tekernek, megszárítanak, majd több órán keresztül fermentálják. Az íze erős, és szép vörösréz színt ad. Élénkítő hatását koffeintartalmának köszönheti, amely jóval kevesebb, mint a kávé esetében: ugyanannyi mennyiségű teában csak fél-, vagy harmadannyi koffein található, mint a kávéban. A teában található antioxidánsok eredményezik a tea kedvező élettani hatását, ugyanis ezek az összetevők gátolják a szervezetben azokat a sejtkárosító folyamatokat, amelyek növelik a szív és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.