Növényi zsiradék

attól függően, hogy a növények melyik részéből állítják elő, gyümölcshúsban előforduló zsiradékokat, magzsírokat és magolajokat különböztetnek meg. A növényi olajok telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban gazdagok, szobahőmérsékleten folyékonyak. Energiatartalmuk azonos  pl. a sertészsíréval, azonban koleszterint nem tartalmaznak. Előállításuk többnyire kemény héjú   gyümölcsökből, magvakból történik. Hazánkban­ a napraforgó, illetve jóval kisebb mennyiségben repce, kukorica is felhasználható erre a célra. A világ sok táján számunkra egzotikusnak tűnő olajakat is találhatunk: szezám, tökmag. Természetesen a különböző értékes növényi zsiradékok kedvező élettani hatásait nem csak az élelmiszeripar hasznosítja, a kozmetikai- és a gyógyszeriparban egyaránt kedvelt alapanyag.