Növényi cellulóz

a növényi szövetek támasztóanyaga, amely kémiailag szénhidrátot képez. A táplálkozás fontos ballasztanyaga. Miután az emberi szervezet nem tudja megemészteni a cellulózban gazdag ételek serkentik az emésztési folyamatokat.

Növényi olaj

már ősidők óta (mintegy 6000 éve) készítik, sajtolják, préselik különböző növényekből számtalan előnyös tulajdonságuk miatt. Nagyon sok fajtája ismert (olíva, szőlőmag, szezámmag,  búzacsíra stb). Többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, melyek csökkentik a koleszterinszintet, emellett számos további jótékony hatással is rendelkeznek, fontos szerepet  játszanak a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Sok növényi olaj egyben gyógynövényolaj is, mint pl. a […]

Növényi zsiradék

attól függően, hogy a növények melyik részéből állítják elő, gyümölcshúsban előforduló zsiradékokat, magzsírokat és magolajokat különböztetnek meg. A növényi olajok telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban gazdagok, szobahőmérsékleten folyékonyak. Energiatartalmuk azonos  pl. a sertészsíréval, azonban koleszterint nem tartalmaznak. Előállításuk többnyire kemény héjú   gyümölcsökből, magvakból történik. Hazánkban­ a napraforgó, illetve jóval kisebb mennyiségben repce, kukorica is felhasználható […]