Koriander

(Coriandrum sativum): a Földközi-tenger keleti vidékéről és Nyugat-Ázsiából származó, ősidők óta használt, termesztett fűszer-és gyógynövény. Érdekessége, hogy éretlen állapotban kellemetlen „poloskaszagú”, emiatt az ókori Görögországban ízét és szagát egyaránt visszataszítónak találták, nevét is egy poloskafajtáról kapta. A koriander érett termése elterjedt és előszeretettel alkalmazott ízesítő ipari és háztartási célokra egyaránt. Illóolajat, zsíros olajt, cukrot, fehérjét, C­vitamint, dekanalt tartalmaz. Termése serkenti az emésztést, szélhajtó és görcsoldó hatású, ennek megfelelően emésztési zavarok, teltségérzet, puffadás, görcsökkel kísért gyomor-és bélpanaszok esetén hatékony segítséget jelent, valamint a legújabb kutatások szerint gátolja néhány káros baktériumfajta elterjedését a szervezetben. Illóolaját reuma elleni bedörzsölő szerként is használják.