(Coriandrum sativum): a Földközi-tenger keleti vidékéről és Nyugat-Ázsiából származó, ősidők óta használt, termesztett fűszer-és gyógynövény. Érdekessége, hogy éretlen állapotban kellemetlen „poloskaszagú”, emiatt az ókori Görögországban ízét és szagát egyaránt visszataszítónak találták, nevét is egy poloskafajtáról kapta. A koriander érett termése elterjedt és előszeretettel alkalmazott ízesítő ipari és háztartási célokra egyaránt. Illóolajat, zsíros olajt, cukrot, fehérjét, Cvitamint, dekanalt tartalmaz. Termése serkenti az emésztést, szélhajtó és görcsoldó hatású, ennek megfelelően emésztési zavarok, teltségérzet, puffadás, görcsökkel kísért gyomor-és bélpanaszok esetén hatékony segítséget jelent, valamint a legújabb kutatások szerint gátolja néhány káros baktériumfajta elterjedését a szervezetben. Illóolaját reuma elleni bedörzsölő szerként is használják.