(Citrus limon): Délkelet-Ázsiából származó, de ma már a Földközi-tenger vidékén és a melegebb klímájú területeken világszerte termesztett fa, gyümölcsei sárgák. Héjában és magában a gyümölcsben értékes illóolaj, limonén, citrál, keserű ízű flavonoidok, valamint kumarin található. A citrom fogyasztására elsősorban azért van szükség, mert az emberi test nem állít elő, és nem tárol C-vitamint (mely a citromban nagy mennyiségben található), a sejtek számára azonban elengedhetetlen elem. Ezért ha megfelelő mennyiségben látjuk el szervezetünket C-vitaminnal, számos betegséget előzhetünk meg, gyorsíthatjuk a gyógyulás folyamatát. Az egyik leghatásosabb vírusölő, bioflavon tartalma miatt vértisztító hatású, valamint a véredények regenerálódását is elősegíti. A fejfájás, torokfájás és tüdőgyulladás gyógyításában az A-vitamin (mely szintén megtalálható benne) segédkezik, de a citrom antibakteriális hatása csak abban az esetben érvényesül, ha nem cukorral fogyasztjuk. A gyümölcs nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, ami természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, s mintegy szabályozó faktorként működik. A feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat, bomlástermékeket oldja, kivételes regeneráló tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni.