Sárga encián vagy tárnics

(Gentiana lutea): az Alpokban, Közép- és Dél-Európában (Spanyolország, Portugália), a Pireneusokban, Szardínián, Korzikán, az Appenninekben, a Fekete­ erdőtől a Balkánig  őshonos növény. Miután elsősorban 900-1500 méter magasságban honos igazán, így Franciaország  és Svájc számos területének is jellegzetes növénye. Hazánkban is nagy mennyiségben termesztik. Gyökerét és gyöktörzsét hasznosítják. Keserűanyagokat (genciopikrin, amarogentin), illóolajat, cukrokat (szacharóz) tartalmaz. Fokozza […]

Sárgarépa

(Dacus carotta): Iránból (Perzsia) származó növény, jelenleg a világ szinte minden pontján termesztik. Élénk narancsszínű, hosszúkás formájú, friss, kissé édes ízű zöldségféle, melynek számtalan fajtáját ismerik a világon. A sárgarépa értékes tápanyagainak nagy része a héjban található. Karotintartalma az összes növény közül kiemelkedik, de C-és E-vitamin-tartalma is elismerésre méltó. Fogyasztása segíti a csontok fejlődését, vértisztító […]