(Gentiana lutea): az Alpokban, Közép- és Dél-Európában (Spanyolország, Portugália), a Pireneusokban, Szardínián, Korzikán, az Appenninekben, a Fekete erdőtől a Balkánig őshonos növény. Miután elsősorban 900-1500 méter magasságban honos igazán, így Franciaország és Svájc számos területének is jellegzetes növénye. Hazánkban is nagy mennyiségben termesztik. Gyökerét és gyöktörzsét hasznosítják. Keserűanyagokat (genciopikrin, amarogentin), illóolajat, cukrokat (szacharóz) tartalmaz. Fokozza a gyomornedv-elválasztást, étvágygerjesztő hatása közismert, javítja az emésztést (ezt a tulajdonságát már az ókori görögök és rómaiak is feljegyezték). Étvágytalanság vagy teltségérzettel járó emésztési panaszok esetén egyaránt alkalmazható, a népi gyógyászatban májvédő hatásáról is ismert. A gyógyszer- és a likőriparban egyaránt kedvelt alapanyag.